Kuva: Mikko Räsänen

Vicky Rosti muistelee ahdistelutilannetta: "Muusikkoystävä änkesi samaan sänkyyn"

12.11.2017 11:15 - Anna Hopi

Vicky Rosti, 58, kertoo kohdanneensa viihdealalla seksuaalista ahdistelua.

Viime aikoina on keskusteltu paljon viihdealalla tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä, kun yhdysvaltalainen elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin joutui ahdistelukohun kohteeksi. Somessa käynnistyi #metoo-kampanja, jossa tavalliset ihmiset ja julkisuuden henkilöt kertovat omista kokemuksistaan.

Suomalaisetkin artistit ovat ottaneet kampanjaan kantaa. Nyt oman mielipiteensä kertoo iskelmälegenda Vicky Rosti.

- Seksuaalinen ahdistelu on vakava aihe, varsinkin jos tilanteissa on raiskaus lähellä. Silloin ei voi puhua kevyesti mistään #metoo-kampanjasta, hän sanoo.

Uran alussa Rosti kohtasi kiinnostuneita miehiä omalta alalta ja fanien joukosta, jotka halusivat seurata tähteä kotiin. Heille täytyi vain sanoa ei, joskus painokkaastikin.

- Normaali täyspäinen nainen pystyy kyllä torjumaan helposti. Miehet on sisäänrakennettu siten, että jotain pitää aina yrittää. Naisen täytyy vetää se raja, että saako yrittää vai ei, laulaja lataa.

(kuva: Mikko Räsänen)

- Joskus joku vanhempi muusikkoystävä saattoi ängetä keikkabussissa samaan sänkyyn ja leikitellä, että tulee makaamaan päälleni ja hieroi minua. Kun raivostuin ja aloin itkeä, tyyppi tajusi, että tässä on vakavammasta asiasta kyse, Rosti muistelee.

- Nuorille tytöille ja naisille täytyisi opettaa se, että rajan voi vetää. Se pitää itse määritellä.

"Tönäisen heti pois, jos tullaan pusuttelemaan"

Kuuttakymmentä lähestyvä Vicky Rosti kohtaa edelleen välillä tilanteita, joissa tullaan liikaa iholle.

- Tulee hikisiä pusuja tai jotain. Silloin tönäisen heti pois, jos joku äijä tulee pusuttelemaan, kun annan nimikirjoituksia. En tykkääkään enää antaa nimmareita tuon takia. Jossain laivakeikoilla niitä voi antaa, kun siellä on lapsiakin, hän hymyilee.

- Oma rajani menee siinä, etten halua koskettaa. Jopa tuttavien halailu saattaa ärsyttää. Olen jotenkin niin suomalainen, ettei keskieurooppalainen poskisuudelma-kulttuuri oikein nappaa. Halailen vain lähimpien ystävien kanssa. Varsinkin keikan jälkeen kun olet nihkeä ja hikinen, en halua silloin, että kukaan tulee lähelle.

(kuva: Mikko Räsänen)

Lue myös: Vicky Rosti: Pelkäsin urani loppua 35 vuotta

Kilpailut

Uusimmat