Kuva: Mikko Räsänen

Apulanta-fanit haukkuivat uuden biisin pystyyn, nyt bändi vastaa: "Hienoa, että joku jaksaa suuttua"

26.04.2018 18:45 - Iiro Myllymäki

Apulannan Toinen jumala -kappale on saanut osakseen paljon kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Toni Wirtasen mielestä samanlaista kommentointia tulee aina, kun bändi julkaisee uutta musiikkia.

Apulanta julkaisi kolme viikkoa sitten uuden singlen. Toinen jumala -niminen kappale otettiin fanien keskuudessa ristiriitaisesti vastaan. Siinä missä jotkut alkoivat heti luukuttaa kappaletta innolla, monet ilmaisivat sosiaalisessa mediassa syvän pettymyksensä. Apulannan Facebook-sivulla esitetyissä kriittisissä kommenteissa biisiä on kutsuttu muun muassa ”kamalaksi”, ”laskelmoiduksi” ja ”väkisin väännetyksi”. Monen mielestä punk-bändinä aloittanut Apulanta on muuttunut liian popiksi.

Apulannan miehet eivät ole yllättyneitä reaktiosta. Toni Wirtanen kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että yhtyeen seuraajat ovat kommentoineet tällä ”ennen oli paremmin” -argumentilla jo vuodesta 1994 alkaen.

- Ensin ne vinkuu vähän aikaa ja parin päivän päästä kaikki on hymyssä suin. Siinä käy aina noin. Ihan sama mitä tekee, niin aina tulee tuo sama nutina, että ennen oli paremmin, Wirtanen sanoo.

Lienee sanomattakin selvää, että Toni Wirtanen ei allekirjoita näitä näkemyksiä. Sikäli hän kuitenkin ihmettelee Toinen jumala -kappaleen saamia kommentteja, että hänen mielestään kappale tuo selvästi mieleen vuosituhannen vaihteen ”vanhan” Apulannan.

- Tässä on hyvin paljon samoja meininkejä kuin vuonna 2000 julkaistussa Plastik-albumissa. On hauska tehdä tällaista musaa.

Rumpali Sipe Santapukin mukaan Apulanta on jo ajat sitten oppinut, että musiikin tekeminen muiden makua miettien ja laskelmoiden ei johda mihinkään.

- On tämä sikäli laskelmoitua, että pyrimme tekemään aina musiikkia, josta itse tykkäämme. Biisejä hiotaan ja väännetään niin kauan, että niistä tulee omasta mielestämme hyviä, Santapukki kertoo.

Albumin teko etenee hitaasti

Apulanta näkee kielteisessäkin palautteessa ja jopa fanien suuttumuksessa hopeareunuksen. Apulannalle pahinta olisi, jos heidän musiikkinsa ei kiinnostaisi ihmisiä hyvässä eikä pahassa.

- On saatanan hienoa, että joku jaksaa suuttua. Eiväthän viha ja rakkaus ole toistensa vastakohtia, vaan ne ovat sisartunteet. Niiden molempien vastakohta on välinpitämättömyys, Toni Wirtanen pohtii.

- Taiteen tehtävä on herättää tunnetiloja, komppaa basisti Ville Mäkinen.

Toinen jumala on ensimmäinen maistiainen Apulannan tulevalta albumilta. Muita maistiaisia tuskin hetkeen tarjoillaan, sillä levyn tekeminen edistyy bändiläisten mukaan todella hitaasti. Toinen jumala on tällä hetkellä ainoa valmiina oleva kappale, ja muuten levylle on kirjoitettu vasta ”pari tosi hyvää kertsiä”, kuten Toni Wirtanen asian muotoilee. Suurin syy hitaaseen etenemiseen löytyy biisinkirjoittaja Wirtasen elämäntilanteesta.

- Tällainen lähtökohtaisesti negatiivisista asioista ammentava musiikki ei oikein löydä kanavaa, jos elämässä menee liian hyvin. Nuorempana, kun elämä meni pääsääntöisesti päin helvettiä, se oli paljon helpompaa, Wirtanen sanoo.

Myönteisistä asioista kertovien kappaleiden kirjoittaminen ei ole Toni Wirtaselle ratkaisu.

- Niille ei ole paikkaa maailmassa. Ei ainakaan pitäisi olla.

Voit kuunnella Toinen jumala -kappaleen alta.

Lue myös: Apulanta-faneille ilouutisia: Valloittavat ensimmäistä kertaa Hartwall Arenan!

Lue myös: "Onko Niinalla kuukautiset?" - Apulanta teki biisin Radio Novan juontajien saamasta palautteesta

Kilpailut

Uusimmat