Kuva: Senja Rapila

Arttu Wiskari ei niele hittinsä saamaa kritiikkiä: "Ei mitään tekemistä plagioinnin kanssa"

10.04.2020 08:45 - Milena Raappana

Arttu Wiskarin vuonna 2014 julkaistua Sirpa-hittiä arvosteltiin Leevi and the Leavingsin kopioinnista. Nyt artisti on yhdistänyt voimansa Leavings-Orkesterin kanssa.

Arttu Wiskarilta, 35, on odotettu jo tovin uutta musiikkia Suomen muotoisen pilven alla -hitin seuraajaksi. Tänään hän julkaisi parin vuoden tauon jälkeen kappaleen Tässäkö tää oli?, jossa mukana on legendaarinen Leavings-Orkesteri.

Nuoruudessaan paljon Leevi and the Leavings -yhtyettä kuunnellut Wiskari pyysi kappaleeseen aluksi mukaan kokoonpanon alkuperäistä mandoliininsoittajaa, mutta artistin omin sanoin homma ”vähän levähti käsiin”. Yksi kerrallaan Leavings-orkesterin jäseniä pyydettiin mukaan kappaleen rakentamiseen, jolloin syntyi idea yhteisbiisistä.

- Alun perin oli tarkoitus tehdä tällainen Arttu Wiskarimainen laulu, jossa on Leevi and the Leavings -viboja. Vähän sama kuin meidän Sirpa-laulussamme, mies kuvailee Voice.fi:lle lähtötilannetta, josta jalostuikin hedelmällinen yhteistyö.

Vuonna 2014 julkaistu Sirpa-biisi on siitä kiinnostava esimerkki, että mediassa osa kriitikoista parjasi sitä Leevi and the Leavings -yhtyeen ”hävyttömäksi plagioinniksi". 

”Se pitäisi valella bensiinillä ja polttaa julkisesti Senaatintorilla varoitukseksi ja opetukseksi”, kirjoitti Jami Järvinen Rumbassa.

(kuva: Ville Juurikkala)

Sen sijaan edesmenneen Gösta Sundqvistin johtaman kokoonpanon tuomat vaikutteet esimerkiksi PMMP:n ja Maustetyttöjen tuotannossa eivät ole saaneet moista tuomiota.

Wiskaria itseään kriitikoiden moitteet eivät hetkauta.

- Ei sillä ollut mitään tekemistä plagioinnin kanssa. Jos tarkastaa, mitä plagiointi on, niin se on ihan täysin eri hommaa. Siinähän suoraa lainataan jokin sanoitus tai sävelkulku. Sehän oli fiilikseltään hyvin paljon samanlainen kuin moni Leavingsin biisi. Aina löytyy joku, joka huutelee. Ei se ole koskaan mua tavallaan hätkäyttänyt.

Viime vuoden soitetuimman radiohitin tekijä ymmärtää, jos yhteiskappale Leevi and the Leavings -faneissa herättää negatiivisia tuntemuksia, mutta palaute biisistä tarjoilluista maistiaisista on ollut Wiskarin mukaan hyvää. Sosiaalisessa medissa kappaletta ja sen tekijöitä on kuvailtu "loistavaksi komboksi" ja "vuoden 2020 parhaaksi uutiseksi". 

Hänelle itselleen biisin tekeminen kyseisellä kokoonpanolla oli merkittävä asia. 

- Onhan se huikeaa. Olemme käyneet treenailemassa kimpassa porukalla ja on se ihan älytöntä. 

Wiskarin biisit sukeltavat perisuomalaisuuteen, mistä on myös tullut toruja ja epäilyksiä laskelmoinnista. Tässäkö tää oli? -biisi kertoo matkailuautolla taitettavasta pikavipein lunastetusta perheen lomamatkasta, joka päättyy rysähtäen ”glykolin valuessa autosta asfaltille”.

(kuva: Ville Juurikkala)

”Tästä alkaa loma. Ja vaikka kuukauden mä olen vuoteen oma. Ei se haittaa, vaikka on kipsattuna ranne, nään Iltalehden kannen, iskä teki meistä julkkiksii”, biisissä lauletaan.

Biisissä on havaittavissa Anssi Kelamaista maalailua ja kerrontaa, johon Wiskari kertoo olleensa tykästynyt etenkin Nummela-albumissa. Mutta että laskelmointia? Sen artisti kiistää jyrkästi.

- En tunne yhtäkään ihmistä, joka pystyy laskelmoimaan kappaleita, että miten ne toimii ja miten ei. Ehkä jollain radioasemien päälliköillä voi olla jotain mittareita, josta ne voivat katsoa ja tietävät, että jokin biisi toimii johonkin kellonaikaan vaikka paremmin. Mutta laskelmointi on ihan täysin mahdotonta koko alalla. Varsinkin biiseissä. Totta kai uraa voi suunnitella.

Tässäkö tää oli? -biisiäkään ei siis tehty koronaviruskriisiin sopivaksi, vaan Wiskari toteaa naurahtaen sen osuneen "hieman huonoon saumaan". 

Lue myös: Arttu Wiskarin uudella biisillä melkoinen vierailija! "En ollut uskaltanut edes unelmoida"

Lue myös: Arttu Wiskari ainoasta Emma Gaalastaan: 'Ei Mökkitietä olisi kuitenkaan tarvinnut tulla haukkumaan'

Lue myös: Arttu Wiskari kärsii korvaongelmista - "Lääkärit eivät voi asialle paljoa tehdä"

Kilpailut

Uusimmat