Kuva: AOP

Maustetytöt jätti valtavan Emma Gaala -kohun taakseen, kahmi nyt ehdokkuuksia: "Tuskin voitetaan"

21.01.2021 16:45 - Iiro Myllymäki

Vuosi sitten Maustetytöt jäi vaille ehdokkuuksia suuren rasismikohun saattelemana. Kaksikon mielestä kohu on täysin loppuun käsitelty.

Tämän vuoden Emma Gaalan ehdokkuudet julkistettiin torstaina päivällä. Eniten ehdokkuuksia, yhteensä kuusi kappaletta, kahmi Behm, ja hänen perässään viidellä ehdokkuudella tulevat Maustetytöt, Antti Tuisku ja Arttu Wiskari.

Maustetytöt vastaavat tuttuun lakoniseen tyyliinsä kysyttäessä, miltä näin monen ehdokkuuden saaminen tuntuu.

- Hyvältä, sanoo laulaja-kosketinsoittaja Kaisa Karjalainen.

- Jep, vähempikin olisi riittänyt, sanoo kitaristi-laulaja Anna Karjalainen.

Duo on ehdolla Vuoden yhtyeen, Vuoden rockin ja Vuoden albumin palkintokategorioissa sekä Kriitikoiden valinnassa ja yleisöäänestyksessä. Viime vuonna Maustetytöt ei saanut lainkaan ehdokkuuksia pääkategorioissa, vaikka olivat nousseet hypetetyksi tulokkaaksi ja julkaisseet debyyttialbumin, joka meni suoraan Suomen albumilistan ykkössijalle. Leevi and the Leavingsiin ja Juice Leskiseen vertailuja kerännyt yhtye sai nopeasti suosiota hyvin monesta erilaisesta kansanryhmästä.

Emma-ehdokkuudet jäivät saamatta suuren kohun saattelemana. Ehdokkuuksista päättävä raati päätti sulkea sisarusduon ehdokkuuksien ulkopuolelle rasismikohun takia. Kohu juonsi juurensa Maustetyttöjen Tein kai lottorivini väärin -kappaleen varhaisen version sanoitukseen, jossa käytettiin n-sanaa. Yhtye esitti kappaleen tätä versiota kevään 2018 keikoilla, mutta levytetyssä versiossa sanoitusten kyseinen kohta oli muutettu.

Helmikuussa 2019 netissä levisi vanha keikkavideo, jolla n-sana kuullaan lyriikoissa ja tästä nousi paheksuntaa. Tuolloin yhtyeen manageri Aki Roukala kommentoi asiaa Rumballe ja perusteli sanavalintaa ”pienellä paikkakunnalla kasvaneiden nuorten ihmisten tietämättömyydellä ja huolimattomuudella”. Tuolloin itse Maustetytöt eivät pyytäneet selkeästi anteeksi. Myöhemmissä haastatteluissa Karjalaisen siskokset pahoittelivat asiaa, mutta kaikkein selvimmin he pyysivät anteeksi vasta kyseisen vuoden marraskuussa, kun Rumba oli uutisoinut Emma-raadin päättäneen olla antamatta yhtyeelle ehdokkuuksia.

- Me pyydämme anteeksi sitä, että käytimme sanaa, jota ei saa nykykielessä käyttää ja loukkasimme ihmisiä. Pahoittelemme myös sitä, että emme osanneet pyytää tarpeeksi selvästi anteeksi jo helmikuussa, Kaisa Karjalainen kommentoi tuolloin Helsingin Sanomille.

Eivät suostu enää kommentoimaan

Keskustelun Emma-raadissa Maustetyttöjen rasistisesta sanavalinnasta avasi YleX:n toimittaja Renaz Ebrahimi. Ebrahimi julkaisi tekstin, jossa kertoo laajemmin perusteista keskustelun avaamiselle. Hänen mielestään ongelma oli, ettei Maustetytöt pyytänyt kunnolla anteeksi eikä näin kantanut vastuutaan loukkaavasta kielenkäytöstä. Ebrahimin mukaan myös muu Emma-raati puolsi hänen näkemystään.

Niille, joita asia ei henkilökohtaisesti kosketa, on vaikeaa tajuta, miltä tuntuu, kun rasistisen sanan käyttäminen ei ole kunnon anteeksipyynnön arvoista. Valkoinen musiikkitoimittaja ei ehkä ymmärrä, miltä tuntuu, kun kotimainen mediakenttä hehkuttaa tällaista yhtyettä. Bändiä, jonka managerin mukaan pienen paikkakunnan kasvatti ei ymmärtänyt, ettei n-sanaa saa käyttää – mutta ei sitä silti olisi tarvinnut sensuroida. Tällainen viesti ei ole anteeksipyyntö. Tällainen viestii, että mitä vain voi sanoa tai tehdä, kun piiloutuu tietämättömyyden taakse”, Ebrahimi kirjoitti.

Lopulta yhtye sai ehdokkuuden vain Kriitikoiden valinta -kategoriassa, josta päätti erillinen raati.

Maustetytöt on jättänyt kohun taakseen eikä suostu kommentoimaan sitä enää mitenkään Voice.fi:n haastattelussa.

- Se on loppuun käsitelty, Kaisa sanoo.

Kaksikko ei myöskään halua kommentoida, lukivatko he Renaz Ebrahimin perustelut raadin toiminnalle.

Maustetytöt julkaisi toisen albuminsa "Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä" marraskuussa. (kuva: Is this art!)

Someviesteistä ahdistusta

Karjalaiset sanovat, että eivät ole sen kummemmin miettineet, mistä kategorioista voisi voittoa tänä vuonna erityisesti odottaa.

- Tuskin tulee voittoja, mutta olisihan se iloinen yllätys, toteaa Anna.

Palkintoja enemmän Maustetytöt sanoo arvostavansa yleisöltä saatavaa välitöntä palautetta, eli esimerkiksi keikoille saapumista ja levyjen ostamista. He saavat suoraa yleisöpalautetta myös keikkojen jälkeen, kun ovat pitämässä oheistuotteiden ja levyjen myyntikojua. Korona toki puhdisti myös Maustetyttöjen keikkakalenterin, jolloin suora yleisökontakti on jäänyt.

Kommunikaatiota yleisön kanssa tapahtuu nykyään toki somessa. Kaisa ja Anna Karjalainen tosin ovat yhä vähenevissä määrin jaksaneet kommentoida siellä saamiinsa viesteihin.

- Täytyy myöntää, että minulla meni jossain vaiheessa hermot, niin lakkasin lukemasta sosiaalisen median viestibokseja, Kaisa sanoo.

- On se aika ahdistavaa välillä, kun tuntuu, että kaikki ovat jotakin mieltä ja jotakin vailla ja kun ei oikein osaa vastata. Siellä esimerkiksi kysytään, voitteko tehdä tällaisen biisin tai voisitteko ottaa rumpalin tai basistin keikoille tai oletteko kuunnelleet tätä ja tätä biisiä, Anna jatkaa.

Kaksikko tähdentää, että valtaosa viesteistä on sävyltään positiivisia ja he ovat iloisia ihmisten lähestymisistä.

- Sehän siinä ahdistaakin, kun ne ovat tosi mukavia ja ystävällisiä ne viestit, mutta silti kokee, ettei aika ja jaksaminen riitä, Anna sanoo.

Lue myös: Emma-ehdokkaat julki! Eniten ehdokkuuksia keräsi Behm

Lue myös: Mitä Emma-ehdokkaat ajattelevat Maustetytöt-kohusta? Vain yksi antoi suoran vastauksen

Lähteet: Yle, Helsingin Sanomat, Rumba

Kilpailut

Uusimmat