Kuva: Samuli Vienola

Paluun tehnyt Disco vääntää edelleen kättä musiikista: ”Taiteen ei pitäisi olla demokratia”

25.02.2022 12:15 - Riia Frost

Disco-yhtyeen Aki Eronen ja Olli Halonen palasivat pitkältä tauoltaan ja julkaisivat uutta musiikkia.

Aki Eronen, 45, ja Olli Halonen, 45, paljastavat Voice.fi:n haastattelun aikana muun muassa, että mitä biisissä toistuva numero 300 kuvastaa. Koko haastattelun voit kuunnella alta tai Podplaysta.

2000-luvun alun suosituimpiin yhtyeisiin kuuluva Disco teki paluun uuden biisin kera alkuperäisessä duo-kokoonpanossaan. Yhtyeen Muualla palaa -paluusingle julkaistiin fanien kuunneltavaksi tänään 25. helmikuuta.

Disco tunnetaan klassikoiksi nousseista hiteistään, kuten Levottomat tuulet, Ilkeitä asioita, Ketä sinä odotat ja Hei älä luule. Yhtyeen historiasta löytyy kuusi radiolistan top 5:een noussutta hittisingleä, ja vuonna 2002 julkaistua Musta sydän -albumia on myyty yli 60 000 kappaletta.

Vuosien tauko päättyy

Disco-yhtyeen Aki Eronen ja Olli Halonen ovat taukonsa jälkeen entistä elinvoimaisempia tuttujen tummien ja romanttisten pop-sävyjen kanssa. Eronen ja Halonen painottavat, etteivät ikinä lopettaneet musiikkiuraansa, vaan päättivät pitää määrittelemättömän pituisen tauon kiireisen ja tiukan keikkavuoden jälkeen.

- Vuonna 2018 meitä pyydettiin takaisin keikoille ensimmäisen kerran ja aika pitkään sitä pohdimme. Totta kai se olikin hirveän houkutteleva ajatus, mutta se idea ei vain lähtenyt meillä liekkeihin, että esiintyisimme vanhalla materiaalilla, Halonen muistelee Voice.fi:n haastattelussa.

- Sen jälkeen rupesimme tekemään uusia biisejä ja sitten tulikin korona. Mutta toisaalta se antoi meidän tehdä rauhassa lisää kappaleita, Halonen lisää.

Jo muutaman vuoden hiljaiselonsa aikana, duetto on ehtinyt tehdä musiikkia sekä yhdessä että erikseen omissa kodeissaan. He kertovatkin paluun tänä vuonna olevan juuri oikea aika yhtyeelle.

- Se tuntuu monessa mielessä oikealta, koska tällä hetkellä moni asia, kuten musiikki, tuntuu menevän helposti eteenpäin, Halonen lisää.

- Olemme löytäneet sellaista vanhaa kunnon kipinää, mitä oli aikanaankin. Se on ollut hieno prosessi, joka rupeaa nyt kiteytymään pikku hiljaa, Eronen kertoo.

Biisinteon lisäksi bändikaverukset kertovat viettäneensä taukonsa yksinkertaisesti eläen elämää, johon kuuluvat myös perhe ja arkikiireet. 

- On ehtinyt elämään ja saanut tarinoita, mistä taas kirjoittaa biisejä, Halonen toteaa.

Eronen on tauon aikana ehtinyt tehdä töitä ja lentää lentokoneella, kun taas Halonen on ollut koko ajan musiikin parissa auttamassa muita artisteja löytämään oikeanlaista sisältöä.

- Valmistuin myös mindfulness-ohjaajaksi pari vuotta sitten, Halonen paljastaa.

Aki Eronen (vas.) ja Olli Halonen (oik.). (kuva: Samuli Vienola)

Biisinteko ei aina suju yhteisymmäryksessä

Duetto on jo 2000-luvun alussa paljastanut, ettei yhteinen musiikinteko aina suju sovussa ja kaverukset paljastavatkin sen pitävän edelleen paikkaansa.

- Meillä on lupa olla eri mieltä ja pitääkin olla. Se on toisen kunnioittamista myöntää, ettei jokin toimi, Eronen toteaa.

Eronen lisää, että he ovatkin siinä mielessä kasvaneet vuosien varrella, että bändikaverin arvostus on löytänyt kiinteän paikan yhtyeestä.

- Meillä on tässä vuosien varrella kehittynyt kunnioitus toisiimme sekä toisen näkemykseen ja ajatukseen, Eronen kertoo.

Vaikka bändikaverukset ovatkin täysin erilaisia ihmisiä, heidän mielestään yhteinen vahva näkemys kasaantuu uusiin biiseihin.

- Samalla tavalla olemme edelleen eri mieltä asioista, mutta nykyään pystymme niistä keskustelemaan ja ottamaan toisen näkökulman itselle prosessiin, Halonen lisää.

- Haluan itse ajatella sen niin, että taiteen ei pitäisi olla demokratia. Parasta taidetta syntyy niin, että ryhmässä on selkeä keihäänkärki ja ryhmä pääsee siihen samaan fiilikseen mukaan, jolloin se juttu rupeaa buustaamaan, Halonen avaa.

Halonen painottaakin hänen tehneen Akin kanssa sopimuksen tehdä musiikkia yhdessä, ja että musiikista tulee heidän molempien näköistä.

- Emme tee vain Akin tai minun näköistä musiikkia, koska silloin tekisimme soolouria, Halonen sanoo ytimekkäästi.

Uudella biisillä paljon yhteistä aiemman hitin kanssa

Eronen kertoo uuden biisin tarinan voivan kitetyttää kertovan elämästä. Mutta tarkemmin pohdittuna tietystä elämänvaiheesta, jonka Eronen itse uskoo monen kokevan jossain vaiheessa elämää.

- Kun on toisen ihmisen kanssa riittävän pitkään, uskon monen törmäävän ajatukseen, jossa pohtii että ”onko tämä suhde vähän laimentunut”. Ja pohditaan, että ollaanko tässä menossa ylös- vai alaspäin, Eronen kuvailee.

(kuva: Samuli Vienola)

Eronen ja Halonen tunnustavat paluusinglellä olevan paljon yhteistä heidän tunnetun hittibiisin, Levottomat tuulet, kanssa.

- Jos Muualla palaa -biisissä jätämme risteyksen auki, niin Levottomat tuulet -biisissä on jo valittu, että kumpaan suuntaan käännytään. Eli enemmän yksinäisyyden suuntaan eli eroon, Eronen avaa.

Levottomat tuulet -kappale sai uuden version artistien Adi L Haslan ja Costeen käsittelyssä, mikä saikin jo suuren suosion Suomen Spotify-listoilla. Duetto paljastaa heidän fiilistelleensä uutta versiota hyvillä mielin.

- Uusi sukupolvi antoi uuden elämän meidän sävellykselle ja olemme todella ylpeitä kaikin puolin, Halonen kertoo.

- Toiveena on, että pääsisimme jossain vaiheessa musisoimaan yhdessä heidän kanssaan, Eronen vihjaa.

Toiveikkaampaa melankoliamusiikkia

Disco-yhtyeen tavaramerkeiksi ovat muodostuneet 1980-luvun vaikutteet ja syntetisaattorivetoiset mainstream-pop-kappaleet. Duetto takaakin uuden musiikin olevan samanlaista melankolista musiikkia kuin ennenkin, mutta he ovat tuotannollisesti ajassa kiinni.

- Jos meidän vanha musiikki oli kallellaan 80-luvun brittikamaan, niin koen meidän uuden materiaalin olevan enemmän 80-luvun jenkkimusiikkiin päin, Halonen kuvailee.

- Yritämme löytää jokaisessa biisissämme koko ajan jotain uutta, Halonen lisää.

Disco on myös erityisen tunnettu suoraan sydämeen menevistä koskettavista teksteistään. Uusissa biiseissään laulajat haluavat kuitenkin tuoda enemmän toivon ja lohdun tunnetta. Duetto paljastaa tehneensä periaatepäätöksen, että jokaisessa biisissä pitää olla jonkinnäköinen mahdollisuus selviytymiseen.

- Toki biisin tunnelma saa käydä alhaalla, mutta aina pitää olla mahdollisuus nousta ylös siitä, Eronen kuvailee.

- Silloin kaksikymppisenä näki jotenkin paljon mustavalkoisemmin asiat ja rakasti draamaa, mikä tuntui laulunkirjoittamisessakin olennaiselta. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, ettei jaksaisi enää yhtään velloa, vaan haluaa oikeasti nähdä, että elämä kantaa, Halonen avaa.

Disco-yhtyeen paluusingen Muualla Palaa voit kuunnella alta.

Mikäli linkki ei näy, voit kuunnella biisin täältä.

Voice.fi, Radio Nova, Podplay ja Iskelmä ovat kaikki osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Näyttelijä-laulaja Mia Hafrén julkaisee debyyttialbumin - uusi musiikkivideo ensinäytössä Voice.fi:llä

Lue myös: Suomalaisartistit valtaavat Himoksen - uutuustapahtumassa esiintyy muun muassa Haloo Helsinki

Kilpailut

Uusimmat