Kuva: Shutterstock

Onko tänään kertakaikkisen surkea päivä? Psykoterapeutti neuvoo, millä ajatuksella kierteen voi yrittää katkaista

14.09.2022 11:15 - Iiro Myllymäki

Psykoterapeutti Emilia Kujala kertoo Mielipäiväkirja-podcastissa, että väärällä jalalla herääminen johtaa helposti itseään toteuttavan ennustuksen kierteeseen.

Mielipäiväkirja-podcast jatkuu toisen kauden jaksoilla. Podcastissa psykoterapeutti ja tietokirjailija Emilia Kujala sekä puhuja, kouluttaja ja kirjailija Jenni Janakka pureutuvat mielen ja mielenterveyden teemoihin. Toisen kauden ensimmäisen jakson aiheena on masennus.

Kussakin jaksossa kaksikko antaa myös konkreettisia neuvoja kuulijalle kulloiseenkin teemaan liittyen. Yksi Kujalan neuvoista masennusjaksossa pätee paitsi masentuneeseen mieleen, myös yleiseen harmistukseen ja ketutukseen. Moni meistä tietää sen tunteen, kun kaikki tuntuu päivän aikana menevän pieleen.

- Tiedätte sen, kun on paska päivä. Se alkaa usein siitä, että ihminen herää niin sanotusti väärällä jalalla ja tajuaa, että tämä päivä on paska, Kujala alustaa.

Psykoterapeutti sanoo, että tästä tulkinnasta tulee herkästi itseään toteuttava ennustus. Kun jo lähtökohtaisesti uskoo, että kaikki menee päivän aikana mönkään, kaiken myös tulkitsee tämän ajatuksen kautta.

- Katsomme vähän niin kuin paska päivä -silmälasien läpi kaikkea ja alamme myös toimia sen mukaisesti. Siitä se ajatus päivän paskuudesta vahvistuu.

Jenni Janakka (vas.) ja Emilia Kujala pitävät yhteistä Mielipäiväkirja-podcastia. (kuva: Heidi Strengell)

Kujala vinkkaa, että kierteen voi yrittää katkaista yksinkertaisella ajatuksella.

- Mitä jos sen ajatuksen vaihtaisi siihen, että nyt on paska hetki? Tämä hetki on paska, mutta seuraavasta hetkestä en välttämättä tiedä. Voisiko siitä aueta pieni mahdollisuus, että saattaisimme nähdä silmälasiemme läpi todellisuuden eri tavalla? Kujala ehdottaa.

Emilia Kujalan toinen vinkki masentuneen mielen kanssa elämiseen liittyy myös ajatuksiin ja niihin suhtautumiseen. Hän kutsuu masennusta ikään kuin ”uutistoimistoksi, joka suoltaa valeuutisia”. Mieli syöttää masennuksesta kärsivälle ihmiselle ajatuksia esimerkiksi omasta arvottomuudesta ja elämän toivottomuudesta. Näitä ei tule erehtyä luulemaan tosiksi asioiksi.

- Kun opimme tunnistamaan, miten masennus puhuu, eli millaisia valeuutisia masennus meille syöttää, opimme suhtautumaan siihen sellaisena mielen pölinänä, johon meidän ei ole pakko reagoida, Kujala sanoo.

Jaksossa Kujala ja Janakka puhuvat myös muun muassa siitä, miten masennus ja siitä selviytyminen nähdään nykyään kuin ”pokaalina” ja todisteena siitä, että ihminen suhtautuu elämäänsä riittävän tosissaan. Koko jakson pääset kuuntelemaan alta tai Podplaysta.

Lue myös: Mielenterveydestä kerrottavat sankaritarinat ovat ongelmallisia, sanovat uuden podcastin vetäjät - mitä tälle voi tehdä?

Lue myös: Onko sinunkin päässäsi armoton sisäisen diktaattorin ääni? Psykoterapeutti Emilia Kujala tietää ylisuorittamisen riskit

Kilpailut

Uusimmat