Kuva: Fotolia

Syntymäjärjestys vaikuttaa elämääsi enemmän kuin luulitkaan - päteekö tuore fakta sinuun?

15.07.2016 12:15 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan kuopukset ovat riskinottajia ja se näkyy usein heidän uravalinnassaan

Syntymäjärjestys saattaa vaikuttaa ammattivalintaan, väitetään tuoreessa, kahden brittiyliopiston tekemässä tutkimuksessa. Kuopukset ryhtyvät yrittäjiksi vanhempia sisaruksia todennäköisemmin, mutta tämä pätee vain perheissä, joissa vanhemmat eivät pyöritä omaa yritystään. Tutkimuksesta uutisoi Science Daily.

Tuloksista selvisi, että kuopuksista tulee tällöin yrittäjiä 50 prosenttia todennäköisemmin kuin esikoisista.

- Tutkijat ovat tienneet melko pitkään, että yrittäjyys kulkee suvussa. Se, mikä oli vähemmän selvää, oli että kuka lapsista seuraa vanhempiensa jalanjälkiä kaikista todennäköisemmin, professori Francis Greene Birminghamin yliopistosta sanoo.

- Kaikista yllättävin tutkimustulos oli, että jos vanhemmillasi ei ole yrittäjäkokemusta ja olet kuopus, niin tulet työllistämään itse itsesi todennäköisemmin kuin sisaruksesi. Näin ollen kuopuksissa uskotaan olevan enemmän riskinottajia, hän jatkaa.

Perheyritys muuttaa kaiken

Tulokset näyttävät hyvin erilaisilta, jos vanhempasi ovat yrittäjiä. Tällöin heidän jalanjälkiään seuraavat selvästi todennäköisemmin esikoiset ja keskimmäiset lapset.

- Esikoisille ja keskimmäisenä syntyneille lapsille on miellyttävämpää lähteä mukaan perheyritykseen, koska se on heille tutumpaa. Mutta tosiasiassa kuopuksella on ominaisuuksia, jotka sopivat parhaiten yrittäjyyteen, Greene väittää.

Tutkimuksesta voidaan päätellä, että kuopukset työskentelevät usein aloilla, joissa täytyy uskaltaa ottaa riskejä. Näin ainakin, jos omat vanhemmat eivät ole yrittäjiä. Sen sijaan vanhemmat sisarukset työskentelevät usein aloilla, joissa on vakaat tulevaisuudennäkymät.

Lähde: Science Daily

Lue myös: Asiat, jotka tiedät, jos olet kasvanut sisarusten kanssa

Lue myös: Pahimmat asiat, joita sisarukset ovat toisilleen tehneet ja sanoneet - nyt saa nauraa

Lue myös: Miksi kaikkitietävä ja ärsyttävä isosisko on paras? 7 syytä

Kilpailut

Uusimmat