Kuva: Fotolia

Suomalaisasiantuntija yllättää: Sivusuhteesta fantasioiminen voi joskus parantaa avioliittoa

16.11.2016 10:37 - Anna Hopi

Moni haaveilee suhteessa intohimosta, mutta mitä tehdä, jos sitä ei löydy omasta parisuhteesta?

Parisuhdevalmentaja Heikki Harju kirjoittaa tuoreessa blogitekstissään, että miehen ja naisen keinot piristää parisuhdetta ovat aina suhteen sisällä. Hän kannustaa pariskuntia luomaan välilleen intohimoa ja mieluummin kehittämään suhdetta kuin lähtemään sivusuhteeseen.

Harjun mukaan moni lähtee katsomaan, onko aidan takana oleva ruoho vihreämpää, kun haluaa jälleen löytää itsensä sukupuolisessa mielessä. Miehellä on tarve olla mies ja naisella nainen.

"Kaikki mistä tulee liian tuttua menettää vetovoimansa. Kestävä parisuhde mahdollistuu silloin, kun suhde täyttää osallisten varmuuden ja turvallisuuden tarpeen riittävällä tasolla. Silloin osalliset uskaltavat luottaa ja rentoutua suhteeseen. Haaste intohimon näkökulmasta tulee siinä, että tärkeä turvallisuuden ja luottamuksen tunne, joka syntyy rutiineista ja ennakoitavasta toiminnasta tappaa intohimon suhteesta, koska kaikesta tulee niin tuttua. Kaikki mitä toinen tekee, sanoo ja ajattelee on jollain tasolla ennakoitavaa, toisin sanoen tylsistyttävää! 

Intohimon uudelleen sytyttämiseksi tai ylläpitämiseksi tarvitsemme vastavoimaa tuttuudelle eli vaihtelua, jännitystä ja jopa epävarmuutta. Tarvitsemme uudistumista, kehittymistä ja tunteen, että oma itse ja parisuhde on kulkemassa eteenpäin. Tarvitsemme tunteen, että olemme matkalla jonnekin, sillä matka on arvaamaton ja matkalla voi oppia jotain uutta. Kotiin homehtuu, mutta koskaan ei tiedä mitä matkalla tapahtuu. Ja siksi parisuhteen tulee olla enemmän matka kuin kotinurkissa pyörimistä ja homehtumista, jos siis halutaan elää todeksi intohimoinen parisuhde!"

(kuva: Fotolia)

Auttaisiko sivusuhde?

Harjun mukaan sivusuhde ei ole ratkaisu parisuhteen jatkuvaan ja pysyvään intohimoon.

"Sivusuhde ei ole niinkään suunniteltu ratkaisu, vaikka se omasta mielestä siltä saattaisi vaikuttaa ja voisi vannoa, että suunnittelin sivusuhteen aloittamista pitkään. Sivusuhteesta kuitenkin kaivataan jotain mitä omasta suhteesta ei saada ja siksi se ei ole rationaalinen ja suunnitelmallinen ratkaisu vaan kaipuu täyttää syvimpiä tarpeitaan," kertoo valmentaja tekstissään.

Sivusuhde kuitenkin fantasiana auttaa joskus löytämään paremmin itsesi, omat halusi ja tarpeesi. Näiden fantasioiden ja kuvitelmien kautta saatat siis löytää lisää sitä mikä kiinnostaa sinua ja mitä kaipaat. Ymmärtäessäsi täten paremmin tarpeitasi, halujasi ja toiveitasi, voit alkaa toteuttaa ja täyttää niitä omassa parisuhteessasi, jos vain rohkeutesi riittää."

Moni saattaa hakea sivusuhteessa itseään ja rohkeutta tuoda ilmi omia salaisimpia haluja. Parisuhteeseen ei uskalleta tuoda kaikkia piilotettuja toiveita, koska omaa turvallisuudentunnetta ei haluta järisyttää.

"Useimmat miehet eivät nykypäivänä esimerkiksi uskalla rakastella naistaan silloin kun itse haluavat eivätkä he kyllä osaa ottaakaan naistaan tavalla jolla hänet saisi valloitettua, vaan kysyvät varovaisesti lupaa puolisoltaan: ”saisinko nyt haluta sinua, olisko sinulle nyt hyvä hetki, kiinnostaisiko, sopisiko”. Ja vaikka tämä luvan pyytäminen ei olisikaan sanallista, niin se on usein selvää varovaisuutta ja jopa pelkoa torjutuksi tulemista kohtaan. Tästä syystä useissa suhteissa intiimejä kohtaamisia ehdottaakin useammin parisuhteen nainen, kuin mies. Samaan aikaan useimmat naiset eivät osaa vietellä miestään, eivätkä ole tarpeeksi rohkeita puolestaan antautumaan omalle miehelleen tavoilla, joka sytyttäisi miehen halut uudestaan ja uudestaan."

Harju väittää tekstissään, että ongelmana on kulttuurinen sekaannus ja ehdollistumisen seuraus, jonka mukaan tasa-arvoa on, että mies on nykyään kuten nainen ja nainen kute  mies. Hän sanoo tämän sekoittavan parisuhdedynamiikan.

(kuva: Fotolia)

"(M)ieheltä odotetaan kykyä puhua tunteistaan enemmän kuin naiselta ja naiselta odotetaan tunteettomuutta enemmän kuin mieheltä. Ja nyt kumpikaan ei saa suhteessa olla oma aito itsensä," hän kirjoittaa.

"Ratkaisisiko siis sivusuhde edeltävät ja monet muut ongelmat? No arvatenkin ei. Sivusuhde on kuitenkin turvallinen keino saada täytettyä ne tarpeet suhteen ulkopuolella, jotka eivät tai joita ei uskalla täyttää suhteen sisäpuolella. On turvallinen ”diili” itselle, kun saa varmuuden tarpeen täytettyä parisuhteessaan ja vaihtelun/stimulaation ja arvostuksen tarpeen sivusuhteessa. Koukuttava yhdistelmä näennäisesti ja jopa kokemuksellisesti, mutta karkottaa samaan aikaan sisäisen täyttymyksen, rauhan ja levollisuuden tunteen, koska ei haasta ihmistä henkisesti, mentaalisesti ja emotionaalisesti ja kehittymään ongelmien yli uusille tasoille."

Lue koko kirjoitus täältä.

Lähde: Heikkiharju.com.

Lue myös: Pidä parisuhteesi intohimoisena - suomalainen psykologi paljastaa toimivat keinot

Lue myös: "Kysykää toisiltanne intiimejä kysymyksiä" - terapeutit neuvovat, miten ratkoa parisuhdepulmat

Kilpailut

Uusimmat