Kuva: Fotolia

Tiesitkö? Introverteilla tulee krapula sosiaalisista tilanteista

27.07.2017 15:45 - Anna Hopi

Paras lääke ylivirittyneeseen tilaan on yksinolo.

Ihmisten persoonallisuudet voidaan jakaa karkeasti kahdenlaisiin tyyppeihin. Ulospäinsuuntautunut ekstrovertti saa energiaa ihmisistä ja tarvitsee siksi jatkuvia ihmiskontakteja voidakseen hyvin ja ollakseen elinvoimainen. Toinen ihmistyyppi on introvertti, joka tarvitsee taas säännöllistä latautumista yksinäisyydessä voidakseen hyvin. Harva ihminen on räikeästi jompaakumpaa ihmistyyppiä - usein meistä löytyy molempia piirteitä tilanteista riippuen.

Jos kuitenkin useimmiten koet, että sosiaaliset tilanteet uuvuttavat ja vievät energiaasi, saatat olla pääsääntöisesti introvertti. Kirjoittaja Shawna Courter kertoo Introvert Dear -sivuston tekstissä miehensä perhetapahtumasta, johon hän päätyi parin ensimmäisenä yhteisenä jouluna. Hän huomasi ahdistuvansa jatkuvasta sosiaalisuuden odotuksista.

"Oli vaikeaa pitää hymyä huulilla, kun ilta jatkui ja yleinen äänen taso kasvoi koko ajan. Parin tunnin päästä en enää kestänyt. Pakenin paikalta kuin varas, etsin talosta paikkaa, jossa sain olla rauhassa" Shawna kirjoittaa.

"Löysin hämärän huoneen, ja huomasin mieheni veljen istuvan siellä ja tuijottavan ulos ikkunasta. Tiesin, että hän on introvertti. Tajusin, että siinä oli paras mahdollisuuteni olla hiljaa ja rauhassa, ja istuin huoneeseen. En tiedä kauanko istuimme siinä hiljaa, mutta kun aviomieheni tuli paikalle, hän nauroi, kun löysi kaksi introverttia piilopaikasta yhdessä."

Kuvaus on täydellinen esimerkki introvertin kokemasta uupumuksesta sosiaalisessa tilanteessa. Introvertti kokee krapulan kaltaisia tuntemuksia, kun joutuu altistumaan liialliselle sosiaalisuudelle. Hän saattaa kokea olonsa väsyneeksi, ylistimuloiduksi ja ahdistuneeksi. Sosiaaliset tilanteet saattavat viedä voimat kokonaan, ja loppuilta tai seuraava päivä pitää viettää yksinäisyydessä, jotta latautuminen onnistuu.

Introvertin sosiaalinen krapula on fyysinen tunne. Keho reagoi liikaan stimulaatioon - korvat voivat soida, silmissä sumenee ja tuntuu kuin voisit hyperventiloida. Ehkäpä kädet hikoavat. Tilan tunnistaa siitä, että mielesi ikäänkuin sulkeutuu. Haluat vain olla kotona rauhassa, missä on hiljaista.

(kuva: Fotolia)

Miten voit sitten toipua parhaiten introvertin sosiaalisesta krapulasta?

Tärkeintä on tietenkin vetäytyä yksinäisyyteen, koska se lataa sinua paremmin kuin mikään muu. Sen lisäksi voit kokeilla Brit-sivuston vinkkejä:

1. Voit lähteä juhlista/sosiaalisista tilanteista aikaisemmin kotiin kuin muut. Anna itsellesi lupa poistua kuormittavasta tilanteesta.

2. Hengitä syvään ja laita silmät kiinni. Ota rento asento sohvalla tai sängyssä, ja ole aloillasi niin pitkään, että olo alkaa kohentua.

3. Vetäydy omaan rauhaasi ja sano ei, jos sinua pyydetään osallistumaan johonkin.

Lähde: Introvert Dear, Brit.

Lue myös: Introvertti parempi deittikumppani pitkästä suhteesta haaveilevalle? 5 asiaa puoltavat

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat