Kuva: Shutterstock

Rahaan liittyvät keskustelut, jotka jokaisen pariskunnan tulisi käydä - ethän ole unohtanut?

24.05.2018 21:00 - Senja Rapila

Vaikka sinä saattaisitkin olla säästäväinen, kumppanisi on voinut tottua siihen, että hän saa tuhlata huolettomasti rahansa.

Raha-asioista voi olla vaikea puhua kumppaninsa kanssa, mutta se on tärkeä osa parisuhteen hyvinvointia ja toimimuutta. Asiantuntijat suosittelevat kuukausittaisia juttutuokioita raha-asioista, jotta niistä keskustelemisesta tulee normaalia.

Huffington Post -julkaisu on listannut asiantuntijan avulla, missä vaiheessa suhdetta pitäisi puhua raha-asioista milläkin tasolla. Voit lukea Huffington Post -julkaisun kertomat vaiheet alapuolelta.

Kolmansilla treffeillä

Ensimmäisten treffien aikana tunnustelette sitä, onko välillänne kemiaa ja kohtaavatko arvonne. Kun hiljalleen alatte pitää toisianne potentiaalisina kumppaneina, on hyvä tuoda keskustelunaiheeksi muun muassa raha-asiat sekä perheen perustaminen.

Keskustelkaa siitä, onko rahankäyttönne impulsiivista vai harkittua. Usein rahankäyttötavat opitaan omasta perheestä, joten voitte puhua perheistänne, vanhemmistanne ja siitä, kuinka teidät on kasvatettu. Voit jatkaa keskustelua helposti siitä.

Voit myös kysyä kumppaniehdokkaalta sitä, mitä hän tekisi, jos hän voittaisi lotossa miljoona euroa. Antaisiko hän rahaa hyväntekeväisyyteen? Investoisiko hän? Tuhlaisi mammonat juhlimiseen? Tämän jälkeen tiedät, kannattaako neljänsille treffeille edes mennä.

Kun suhde muuttuu vakavaksi

Parisuhteet liikkuvat omaan tahtiinsa, joten mitä tahansa "vakava suhde" tarkoittaakin sinulle, tässä vaiheessa teidän tulee viimeistään puhua vakavasti taloudellisesta tilanteestanne. Taloudellisista epäonnistumisista ja -onnistumisista puhuminen on tärkeää.

Vakavassa suhteessa tulee tuoda esille myös luottokortti ja lainat, varsinkin viimeistään silloin, jos suunnittelette oman asunnon hankkimista. On parempi, että asiasta puhutaan ennen kuin itse tilanne onkäsillä.

Mitä rehellisempi olette säästöistänne, veloistanne ja taloudellisesta tilanteestanne kokonaisuudessaan, sitä parempi ymmärrys teillä on siitä, miltä tulevaisuutenne yhdessä näyttää.

Yhteen muuttaessa

Yhteen muuttaminen on yleensä parisuhteen suurin testi. Suloisista tavoista tulee ärsyttäviä tapoja, omaa aikaa on vaikeampi saada. Ja yhtäkkiä jaatte kaiken.

Parisuhteessa oleminen vaatii runsaasti kompromisseja. Mitä kumpikin saa pitää? Kumpi myy huonekalujaan? Voitte myydä ylimääräiset huonekalut ja säästää niistä saadut rahat esimerkiksi tuleviin häihin, tai maksaa rahoilla velkoja.

Jos asia tuntuu sinusta hyvältä idealta, voitte myös avata kumppanisi kanssa yhteisen käyttö- tai säästötilin. Tämä rohkaisee myös puhumaan siitä, kuinka käytätte rahojanne. Oletteko molemmat samaa mieltä siitä, että joka kuussa säästetään tietty summa? Entä jos suhde ei kestä, jaetaanhan säästöt puoliksi?

Kihloihin mennessä

Kihloihin meneminen tarkoittaa sitoutumista. Tämä muuttaa rahakeskustelut tästä päivästä tulevaisuuteen. On aika puhua siitä, kuinka paljon lapsia haluatte ja kannattaako alkaa säästää eläkepäivien varalle.

Vanheneminen yhdessä

Koko loppuelämän yhdessä viettäminen rakastetun kanssa tarkoittaa elämänpituista seikkailua ja paljon muistoja. Olette rakentaneet elämän yhdessä, teillä on ehkä perhe ja ette ehkä muista enää elämää ilman toista.

Kun alatte vanheta, on hyvä pitää huolta taloudellisista asioista ennen eläkkeelle jäämistä. 

Lähde: Huffington Post

Lue myös: 12 arkista muutosta, joiden avulla säästät rahaa - ota vinkit käyttöön jo tänään

Lue myös: Jaatko kumppanisi kanssa yhteiset raha-asiat? 8 sääntöä, jotka teidän tulisi hallita

Lue myös: Säästä rahaa fiksuilla elämäntapamuutoksilla - 11 neuvoa, joiden avulla vahdit kulutustasi

Kilpailut

Uusimmat