Kuva: Shutterstock

Kaatuuko parisuhde aina samoihin syihin? Syyllinen saattaa löytyä kiintymystavoistasi

17.11.2019 14:15 - Emmi Moilanen

Aina ei ole sattumaa, että ajaudut parisuhteeseen samankaltaisten tyyppien kanssa.

On melko tavallista, että deittaillessa kiinnitämme huomiota samankaltaisiin ihmisiin kuin entinen seurustelukumppanimme. Olet saattanut huomata, että myös ystäväsi uusi poikaystävä muistuttaa ulkoisesti tai luonteeltaan hänen eksäänsä.

Bustle-sivusto uutisoi Saksassa tehdystä tutkimuksesta, joka osoitti, että tämä ei ole pelkkää sattumaa. Tutkimus seurasi yhdeksän vuoden ajan koehenkilöiden entisten ja nykyisten seurustelukumppaneiden piirteitä ja sitä, kuinka paljon niistä löytyi yhtäläisyyksiä.

Se, että hakeudumme jatkuvasti tietyn tyyppisten ihmisten seuraan, voi tutkijoiden mukaan johtua omista kiintymistavoistamme. Kiintymyssuhteen laatu juontaa juurensa jo lapsuudesta ja siitä, millaiset välit meillä on perheeseemme.

- Tavat kiintyä voidaan jakaa kolmeen pääryhmään; varmat, ahdistuneet ja välttelevät, terapeutti Gwendolyn Nelson-Terry.

- Varmat ihmiset ovat tyytyväisiä niin parisuhteessa kuin itsekseenkin. Ahdistuneet ihmiset puolestaan ovat taipuvaisia takertuvaisuuteen. Välttelevä tyyppi voi sulkea tunteet sisäänsä ja olla haavoittuvainen, Neslon-Terry jatkaa.

Kiintymystapa voi vaikuttaa myös siihen, millaisia ihmisiä itse vedät puoleesi.

- Jos olet ahdistunut, saatat löytää itsesi tyypin seurasta, joka ei koskaan oikeasti ole saavutettavissasi. Tämä puolestaan ruokkii ahdistuneisuutta ja tuntuu juuri siksi oikealta, vaikka tiedät, että se ei pohjimmiltaan ole sitä mitä etsit, Nelson-Terry selittää.

On myös mahdollista, että havaitset seurustelukumppanissa samankaltaisia toimintatapoja kuin perheelläsi.

- Kiinnostuksen kohde saattaa jakaa samoja tapoja kuin vanhempasi. Samalla alitajuisesti saatamme yrittää ratkoa niitä samoja ongelmia, joihin lapsena olimme voimattomia puuttumaan, Nelson-Terry jatkaa.

Kaava on mahdollista rikkoa

Nelson-Terryn mukaan pinttynyt kaava on mahdollista rikkoa. Ensin tulee pysähtyä miettimään, mitkä asiat edellisissä suhteissa ovat sujuneet hyvin ja mitkä puolestaan tekivät sinut onnettomaksi.

- Kiinnitä huomiota siihen, millaiseksi uusi ihminen tekee olosi. Jos huomaat olevasi epävarma, ahdistunut tai jollakin muulla tavalla onneton, voi tämä olla hälytysmerkki siitä, että olet ajautunut jälleen deittailemaan ihmistyyppiä, joka on kuin eksäsi.

Lue myös: Deittailetko sitoutumiskammoista tyyppiä? 5 merkkiä, jotka paljastavat

Lue myös: Seksi ensimmäisillä treffeillä kannattaa - asiantuntijat kertovat miksi

Lue myös: Halvat kännit ja treffit huonekalukaupassa - Ihmiset muistelevat parhaimpia deittejään

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat