Kuva: Shutterstock

Kuinka tukea surevaa parhaiten? Muistilista eronneen läheisille

08.11.2020 16:15 - Emmi Moilanen

Läheisen voi joskus olla vaikea tukea eronnutta, etenkään jos ei tiedä, millä konkreettisilla keinoilla voisi tarjota apuaan surevalle.

Parisuhteen päättyminen voi olla mahdollisuus huomata, ettei erosta huolimatta ole jäänyt tilanteeseen yksin. Kirjailija Tiina Svenskin Ensimmäinen ero – Selviytymisopas -kirja antaa työkaluja erosta selviämiseen, sekä omanarvontunnon ja itsemyötätunnon vahvistamiseen.

Kirja listaa myös eronneen läheiselle konkreettisia keinoja, joiden avulla tukea surevaa ystävää. Tärkeintä on olla tilanteessa aidosti läsnä.

Muistilista eronneen rakkaille:

Kun olet läsnä, ole läsnä. Ole valmis kuuntelemaan ja olemaan läsnä toiselle. Jos hän ei halua puhua, ei tarvitse puhua. Pelkkä läsnäolo riittää.

Sinun ei tarvitse korjata tilannetta. Sen sijaan, että antaisit toimintaehdotuksia tai yrittäisit piristää toista, hyväksy kaikki tunteet, jotka eronneella nousee pintaan.

Luo hyväksytyksi tulemisen ja ilon kokemuksia. Omien tekojen ei tarvitse olla mahtipontisia: auta ystävää siivoamaan, käy ruokaostoksilla tai auta muuttolaatikoiden kanssa. Osoita rakkautta teoilla.

Kysy yksinkertaisia kysymyksiä

Jos et tiedä, mitä sanoisit, tekisit tai miten olisit tukena eronneelle, luku esittelee myös listan kysymyksiä, joihin eronneen läheinen voi turvautua.

Miten voit?

Haluatko puhua tai vaan olla?

Miltä sinusta tuntuu?

Mitä toivot minulta?

Miten voin auttaa?

(kuva: Basam Books)

Ensimmäinen ero – Selvitymisopas

23,90 €

Basam Books

Lue myös: Oletko jo löytänyt parhaan ystäväsi? 10 merkkiä, joista tiedät

Lue myös: Ikävöitkö ystävääsi? Erikoinen sisustustrendi auttaa pitämään yhteyttä rakkaimpiisi

Kilpailut

Uusimmat