Kuva: Shutterstock

Onko hittisovellus TikTok pian historiaa? Yhdysvalloissa sen käyttöä jo kielletään

18.05.2023 17:15 - Minttu Tikkanen

Nyt sovelluksen käyttöä estetään poliitikkojen lisäksi myös tavallisilta kansalaisilta.

TikTokin nousu oli nopea, mutta niin voi olla tuhokin.

Kiinalaistaustaista sovellusta on kyseenalaistettu jo tovi, sillä se on herättänyt huolen, että sovelluksen kautta Kiinan hallitus pääsee käsiksi käyttäjien tietoihin ja pystyy vakoilemaan arvokasta dataa.

Aiemmin sovelluksen käyttöä on estetty esimerkiksi korkeassa virassa olevilta kuten hallituksessa istuvilta, mutta nyt Yhdysvalloissa se kielletään ensimmäistä kertaa myös niin sanotusti tavallisilta kansalaisilta.

Yhdysvaltain Montanan osavaltio on ensimmäinen, joka aikoo estää TikTokin käyttämisen matkapuhelimissa. Asiasta uutisoi muun muassa BBC. Montanassa päätettiin laista keskiviikkona, mutta voimaan se tulee 1. tammikuuta eli ensi vuoden alusta alkaen.

Laki ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi tule estämään kaikkea sovelluksen käyttöä, sillä jo sovelluksen omaavat käyttäjät voivat edelleen jatkaa käyttöä. Lain tarkoituksena on ainakin toistaiseksi estää sovelluskauppoja enää tarjoamasta TikTokia, jolloin uudet käyttäjät eivät voi enää ladata sitä laitteilleen.

Suosion puutteesta Montanassakaan ei ole kyse, sillä sovelluksella on ollut osavaltiossa satojatuhansia käyttäjiä. Montanan kuvernööri Greg Gianforte uskoo kuitenkin vakaasti, että esto on hyvä asia, sillä pitkällä tähtäimellä sen tarkoitus on suojella kansalaisia mahdolliselta vakoilulta.

Lue myös: Ranska puuttuu sosiaalisen median filttereiden käyttöön - rajoituksia tulossa

Lue myös: Facebookin ja Instagramin omistava Meta kehittelee uutta sosiaalisen median alustaa

Lue myös: Uusi viestihuijaus voi äkkiä johtaa Facebook-tilin menetykseen: "Johtanut lähes poikkeuksetta tilin murtoon"

Lue myös: Yle: Asiat, joita ei pidä kuvata someen: "Voidaan käyttää rikollisiin tarkoituksiin"

Lähde: BBC

Kilpailut

Uusimmat