Kuva: Shutterstock

Ranska vaatii Iphone 12 -mallia vedettäväksi myynnistä säteilyriskin vuoksi

14.09.2023 12:15 - Minttu Tikkanen

Ranskassa halutaan korjata myös jo myydyt puhelimet.

Useat eri uutissivustot uutisoivat, että Ranska vaatii Iphone 12 -mallia vedettäväksi kokonaan myynnistä, sillä maan viranomaiset ovat mitanneet sen säteilyarvoja, jotka ylittävät suosituslukeman.

Iphone 12 -mallia on myyty vuodesta 2020 asti ja myydään edelleen. Ranska kehottaa laitevalmistaja Applea tarkistamaan myös ne kappaleet, joita on jo myyty. Ranskan viranomaiset sanovat, että jos Apple ei korjaa vikaa, se joutuu vetämään takaisin myös kaikki jo myydyt kappaleet. 

Ranskassa säteilyä on mitannut ANFR eli maan radiotaajuuksia mittaava virasto. Viraston mittauksen mukaan Iphone 12 -laitteesta huokuu suositukset ylittävä määrä sähkömagneettisia aaltoja, jotka ovat taipuvaisia imeytymään ihmiskehoon.

Muun muassa The Guardian -lehti uutisoi, että Apple vakuuttaa tekevänsä laitteilleen useita testejä myös säteilyn suhteen ennen kuin tuotteet päätyvät myyntiin.

Iphone 12 on yleinen malli myös Suomessa, mutta ainakaan Helsingin Sanomien tietojen mukaan Suomessa ei ole syytä ryhtyä toimenpiteisiin, sillä Ranskan mittaustulokset ja -menetelmät näyttäisivät eroavan muusta Euroopasta. Myös maailman terveysjärjestö WHO on linjannut, että matkapuhelinten käytön aiheuttamasta säteilystä ei ole tarpeeksi näyttöä. 

Lue myös: Monen kotoa löytyy pieni esine, joka tulisi vaihtaa neljän vuoden välein - vakavan tietoturvariskin vaara

Lue myös: Nettisivuhuijaukset näyttävät nyt aiempaakin aidommilta - katso, miten tunnistat aidon nettisivun

Lähteet: BBC, The Guardian, CNN, Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat