Näissä ammateissa polvet ja lonkat ovat kovimmalla koetuksella

26.04.2012 16:21 - Antti Granlund

Tanskalaistutkimuksen mukaan raskas fyysinen työ altistaa vuosien varrella tietyissä ammatissa huomattavan usein polven ja lonkan nivelrikoille.

Tutkimuksen mukaan etenkin maanviljelijöiden, muurarimiesten ja terveydenhuollossa työskentelevien nivelet ovat koetuksella. Havainnot perustuvat laajaan rekisteritutkimukseen, joka kattoi Tanskan koko työikäisen väestön vuosina 1981-2006.

Analyysin perusteella suurin riski sairastua polven nivelrikkoon oli muurarin ammatissa toimivilla tai lattioita asentavilla työmiehillä sekä terveydenhuollossa avustavissa tehtävissä työskentelevillä naisilla ja miehillä. Lantion nivelrikkoja todettiin etenkin maanviljelijöillä.

Hiljattain julkaistussa suomalaistutkimuksessa lonkan nivelrikon riski havaittiin kaksinkertaiseksi miehillä, jotka olivat tehneet raskasta työtä yli 24 vuoden ajan. Naisilla riski suureni jo 13 vuoden jälkeen ja oli lähes neljä kertaa suurempi kuin fyysisesti vähemmän rasittavissa tehtävissä työskentelevien.

Myös tanskalaisten tutkimuksessa nivelrikkojen riski suureni mitä pitempään henkilö teki raskasta työtä, mutta maanviljelijämiesten lonkkarikot yleistyivät jo 1-5 vuodessa.

Tutkimus julkaistiin Occupational & Environmental Medicine -tiedelehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Kilpailut

Uusimmat