Kannattaako lapset rokottaa influenssan varalta? Asiantuntija vastaa

04.12.2012 13:15 -

Viime aikoina esiin tulleet narkolepsiatapaukset ovat saaneet monet vanhemmat pelkäämään lastensa rokottamista. Mutta onko pelko turhaa?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek totesi aamulla Radio Cityn haastattelussa, että vaikka rokotukset eivät ole Suomessa pakollisia, niiden ottaminen on hyvin suositeltavaa.

Ilman muuta ihmiset pelkäävät rokotusten haittoja, jos niistä paljon kirjoitetaan. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että influenssaan sairastuu vuosittain puoli miljoonaa suomalaista ja alle 3-vuotiaista lapsista lähes viidennes, Nohynek sanoo.

Influenssatartunnan saaneet ihmiset kärsivät muun muassa korkeasta kuumeesta ja kovasta lihassärystä. Potilas voi saada myös pahoja jälkitauteja, kuten keuhkokuumeen tai korvatulehduksen.

Kohtuullisen harmittomaksi ajatellusta taudista voi tulla pitkäaikaisia seurauksia. Sellaisille ihmisille, joilla on perustauteja, influenssa voi aiheuttaa jopa kuoleman, Nohynek muistuttaa.

Hän kertoo, että riski saada narkolepsia tai muita sivuoireita on nykyrokotteilla äärimmäisen pieni. Hän kehottaa kuitenkin vanhempia punnitsemaan itse, kannattaako omat lapset rokottaa.

Mikään rokote ei ole 100-prosenttisen turvallinen. Rokottamisen riski pitää suhteuttaa sairastumisen riskiin. Tämä on aina hyötyjen ja haittojen punnitsemista.

Iskelmä ja Radio City kuuluvat SBS Finlandiin.

Kilpailut

Uusimmat