Lisääkö stressi hiustenlähtöä? Lue vastaukset yleisiin hiususkomuksiin

09.02.2013 12:00 - Katariina Näreaho

Kauneuskikkoja on monia, ja osa niistä on kulkenut äidiltä tyttärelle jo sukupolvien ajan. Mutta mitkä jutut pitävät paikkansa, ja mitkä uskomukset on heitettävä romukoppaan?

Hiuksia lähtee enemmän, jos peset ne joka päivä - TARUA
Ihmiseltä irtoaa noin 100 hiusta päivässä, pesit ne tai et. Saattaa kuitenkin vaikuttaa siltä, että suihkun aikana niitä tippuu runsaasti, nämä ovat kuitenkin jo valmiiksi irronneita suortuvia. Shampoopesu ei siis itsessään irrota hiuksia, vaan vesi saa ne paremmin liikkeelle, kertoo tricologiaan, eli hiusten ja päänahan tutkimukseen erikoistunut tohtori David Kingsley.

Säännöllinen leikkaaminen saa hiukset kasvamaan nopeammin - TARUA
Hius kasvaa noin senttimetrin kuukauden aikana. Vaikka ajelisi päänsä kokonaan kaljuksi, ei se vauhdita hiusten kasvamista lainkaan. Lyhyessä hiuksessa pituuskasvu näkyy paremmin, esimerkiksi sentin mittainen hius tuplaa pituutensa kuukaudessa. Mutta pitkissä hiuksissa sentin kasvu ei näy juuri missään. Ehkä myytti on saanut alkunsa juuri tästä.

Oikealla tuotteella voi korjata kaksihaaraiset - TARUA
Kauppojen hyllyiltä löytyy monia eri tuotteita, joiden luvataan korjaavan kaksihaaraiset hiukset. Kylmä totuus on kuitenkin se, että kun hius halkeaa, ei mikään taika maailmassa saa sitä "liimautumaan" takaisin yhteen. Ainoa keino on leikata haarautunut pää pois. Kaksihaaraisia ilmestyy juuri latvoihin, sillä ne ovat hiuksen vanhin osa, ja kokeneet joskus jopa kovia. Esimerkiksi auringonvalo, värjäykset ja föönaus rasittavat hiusta. Latvoja tulisi trimmailla vähintään 6-8 viikon välein, ja leikkausten välillä tulisi käyttää sekä huuhdeltavaa että hiuksiin jätettävää hoitoainetta. Hiusten kosteuttaminen on yksi tehokkaimmista keinoista ennaltaehkäistä kaksihaaraisia.

Yhden harmaan hiuksen tilalle kasvaa kolme uutta - TARUA
Moni on varmasti kuullut tämän myytin: kun nyppäät yhden harmaan pois, tilalle kasvaa useampi lisää. Tohtori Kingsleyn mukaan tämä on täyttä puppua, sillä harmaat hiukset eivät välitä viestejä toisilleen. Kyse on geeneistä, jotka pikkuhiljaa lisäävät hiusten harmaantumista ja ajan mittaan alue laajenee. Älä kuitenkaan nypi kaikkia hopeisia suortuviasi pois, sillä se voi aiheuttaa hiusjuureen vaurion, joka vain pahentaa asioita. Paras keino harmaantumista vastaan on hiusten värjääminen.

Hiukset kestävät tonnin painon - TARUA
Tämä on kompa, sillä terveet hiukset jaksavat kantaa jopa 12 tonnin painon! Tässä tarkoitetaan nyt siis kaikkia pään hiuksia yhdessä. Hiusten päärakennusaine on keratiini, joka on 85-95 prosenttisesti proteiinia. Hiuksessa olevat aminohapot ovat osoittautuneet erittäin vahvoiksi. Mutta ennen ryhdyt kokeilemaan voimanostoa kotonasi, ota huomioon se seikka, että vaikka hiuksissa vahvuutta riittäisikin, ei sinun päänahkasi tule kestämään yhtä suurta painoa.

Kylmällä vedellä huuhtelu hillitsee pörröisyyttä ja lisää kiiltoa - TOTTA
Kylmä vesi suihkun jälkeen sulkee hiussuomut, ja saa aikaan kiiltävämmän lopputuloksen. Älä kuitenkaan sorru tämän jälkeen föönaamaan hiuksiasi kuumalla ilmalla, sillä lämpö avaa pinnan uudelleen. Jos karsastat kylmää suihkua, voi myös pelkkä kylmällä ilmalla föönaus riittää. Sen lisäksi, että hiuksistasi tulee sileämmät, pysyy kosteus suortuvissa paremmin.

Stressi vaikuttaa hiustenlähtöön - TOTTA
Kun hermot ovat kireällä jatkuvasti, on ihmisen terveys vaakalaudalla. Stressi saattaa vahingoittaa sydäntäsi ja saada painosi nousemaan, mutta sen lisäksi se vahingoittaa hiuksiasi monella eri tavalla. Hiukset voivat lähteä ennenaikaisesti ja kerralla irtoavien hiusten määrä saattaa kasvaa roimasti. Lisäksi hormonitasapainon heitteleminen vaikuttaa siihen, että hiustenkasvu hidastuu.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat