Suomalaistutkijan yllättävä löytö: sokerijuurikas parantaa lääkkeiden säilyvyyttä

22.02.2013 12:03 -

Tutkija Petteri Heljo on havainnut tutkimuksissaan, että sokerijuurikkaasta saadaan ainetta, joka parantaa reuma- ja syöpälääkkeiden säilyvyyttä.

Viime vuosien aikana on alettu käyttää entistä enemmän proteiinipitoisia lääkeaineita reuman ja erilaisten syöpien hoidossa. Sellaisissa lääkkeissä on kuitenkin yksi ongelma: niiden säilyvyys on huono.

Petteri Heljo on löytänyt ongelmaan ratkaisun yllättävältä taholta, sokerijuurikaspellolta. Hän on tutkimuksissaan havainnut, että sokerijuurikkaasta voidaan jalostaa melibioosia, jota voidaan käyttää lääkevalmisteiden suoja-aineena.

Melibioosi osoittautui ominaisuuksiltaan aiemmin kokeiltuja suoja-aineita paremmaksi. Sen etuja ovat myös raaka-aineen hyvä saatavuus ja edullinen hinta.

– Jotta viranomaiset hyväksyisivät uuden aineen käytettäväksi osana lääkevalmisteita, sen käyttöturvallisuus pitää osoittaa kattavilla tutkimuksilla. Melibioosin kohdalla näitä selvityksiä ei ole vielä tehty. Tutkimukset kuitenkin kannustavat tarkastelemaan sen ja muiden harvinaisten sokereiden soveltuvuutta tarkemmin, Petteri Heljo sanoo.

Petteri Heljo väittelee aiheesta 1. maaliskuuta Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa.

Kilpailut

Uusimmat