Tuore tutkimus: Huulipunat voivat olla vaarallisempia kuin luulemmekaan

02.05.2013 13:30 - Katariina Näreaho

Huulipunat ja huulikiilot saattavat pitää sisällään mahdollisesti vaarallisia metalleja, kertoo tuore amerikkalaistutkimus.

Lyijyä sisältävien huulipunien haittavaikutuksia on tutkittu ennenkin. Uusin tutkimus kuitenkin esittää lukuisten suosittujen huulipunien sisältävän kadmiumia, kromia, alumiinia ja muita metalleja. Nämä kaikki ovat haitaksi ihmisen terveydelle

- Etsimme yhdeksää eri metallia ja totesimme kaikkia niitä esiintyvän suurimmassa osassa huulipunia, mutta kaikissa ei kuitenkaan ollut korkeita määriä, tutkija Katharine Hammond toteaa.

Yhteensä testiin joutui 24 eri huulipunaa ja -kiiltoa. Eniten huolissaan tutkijat olivat kadmiumin, kromin, alumiinin ja mangaanin määristä, joiden on todettu aiheuttavan muun muassa vakavia munuaisongelmia. Tutkijat totesivat, että jos korkeat metalliarvot omaavia punia käytti edes kahdesti päivässä, aiheutti se terveysriskin.

On otettava huomioon se, että kyseessä oli ensimmäinen tutkimus aiheesta ja lisätietoa tarvitaan. Huulipunia ja -kiiltoja ei kuitenkaan tarvitse vielä hylätä.

Lue asiasta lisää Voicen sivuilta.

Iskelmä ja The Voice ovat osa SBS Discovery Mediaa.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat