Mitä kyntesi kertovat terveydentilastasi?

05.03.2015 09:00 - Linda Arponen

Kynnet viestivät omalla hienovaraisella tavallaan, elätkö itsellesi sopivaa elämää.

Et luultavasti mieti kovin paljon kynsiäsi muuten kuin niitä lakatessasi tai leikatessasi. Kynsiä kannattaisi kuitenkin seurata tarkemminkin, sillä ne voivat kieliä jopa varsin vakavista terveysongelmista.

Jos siis kynsissäsi näyttää ilmenevän joitakin seuraavista asioista, mieti, kannattaisiko asialle mahdollisesti tehdä jotain.

Kuoppaiset kynnet

Mitä tarkoittaa: Kynnet voivat kasvaa kuoppaisiksi monien syiden, kuten trauman, tulehduksen, leikkauksen, lääkityksen tai jopa kuumeen vuoksi.

Mitä tehdä: Ole kärsivällinen. Nämä epätasaisuudet kasvavat lopulta pois. Odotellessasi voit parantaa niiden kuntoa esimerkiksi biotiinin avulla.

Kaareutuvat kynnet

Mitä tarkoittaa: Koilonykia tai lusikkakyntisyys voi kovertaa kynsiä ja voi johtua viallisesta raudan aineenvaihdunnasta, jossa rautaa on joko liikaa (hemokromatoosi) tai liian vähän (anemia).

Mitä tehdä: Puhu lääkärille. Kaarevuus kasvaa luultavasti pois kynnestä, mutta jos kyse on anemiasta, voi siihen hankkia lääkityksen.

Lohkeilevat kynnet

Mitä tarkoittaa: Jos lakkaat paljon kynsiä, on lohkeilu yleistä. Kun kynnet kostuvat, kuivuvat ja kostuvat uudelleen, ei niiden rikkoontuminen ole mitenkään ihmeellistä. Lisäksi kynsilakat ovat täynnä kemikaaleja, joista erityisesti asetoni kuivattaa kynsiä.

Mitä tehdä: Anna kynsillesi ensiksi tauko lakasta. Muista pitää ne samalla kosteutettuina. Kun lakkaat kynsiä, muista pohjalakkaus, jolla saat tehtyä kynsille suojakerroksen. Kannattaa harkita myös biotiiniravintolisiä.

Valkoiset kynnet

Mitä tarkoittaa: Kynsien valkoisuus voi johtua monista syistä. Jos niissä on valkoisia läikkiä, ei kuitenkaan tarvitse huolestua, sillä se on aivan normaalia. Täysin valkoiset kynnet voivat kuitenkin olla merkki munuais-, maksa- tai jostakin muusta sairaudesta.

Mitä tehdä: Jos kyntesi muuttuvat yhtäkkiä valkoisiksi, mene pikaisesti lääkäriin.

Keltaiset kynnet

Mitä tarkoittaa: Keltaiset kynnet voivat johtua sieni-infektiosta tai psoriasiksesta. Myös nikotiini ja kynsilakat saattavat värjätä kynsiä. Keltakynsioireyhtymä, johon liittyy kynsien paksuuntumista ja keltaisuutta, voi kuitenkin olla seurausta kroonisesta keuhkoputkentulehduksesta.

Mitä tehdä: Jos tupakoit, lopeta. Jos olet innokas lakkaaja, anna kynsillesi aina välillä taukoa lakkauksesta. Jos kyse on sieni-infektiosta, hanki lääkitys.

Vihreät kynnet

Mitä tarkoittaa: Bakteeri-infektiota.

Mitä tehdä: Hoida kynsiä laimennetulla viinietikalla tai antibiooteilla.

Lähde: Good Housekeeping



Kynsien pureskelussa on omat huonot puolensa. Lue niistä lisää täältä ja saat lisäpotkua pureskelun lopettamiseen.

Kilpailut

Uusimmat