Syy yleiseen vaivaan? iPadin terveyshaitat paljastettiin

19.03.2015 08:00 - Eeva Rajala

Moni käyttää tablettitietokoneita päivittäin, mikä johtaa tiettyihin terveyshaittoihin.

Tablettitietokoneesta on alkanut tulla monelle yhtä välttämätön kuin kännykästä tai lompakosta. Daily Mail-lehti kertoo, että tableteissa piilee kuitenkin riski. Tuoreen tutkimuksen mukaan iPadit ja muut tablettitietokoneet kuormittavat niskan ja selän lihaksia kolme kertaa enemmän kuin tavallinen pöytätietokone. Tämä lisäkuormitus voi aiheuttaa erilaisia selkä- ja niskavaivoja sekä muita ongelmia.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että pään taivutus 60 asteen kulmaan - esimerkiksi kun katsotaan kännykän näyttöä - asettaa selkärangalle 27 kilon paineen. Aiemmissa tutkimuksissa on myös saatu selville, että kivun ja lisääntyneen niskan taivutuksen välillä on selkeä yhteys.

Tablettitietokone oikeaan asentoon

Tuoreessa tutkimuksessa Washingtonin osavaltion yliopistossa koehenkilöt laitettiin lukemaan ja kirjoittamaan tablettitietokoneilla 2 - 5 minuutiksi. Tutkijoiden mukaan ongelmia aiheutui erityisesti asennosta, jossa tablettitietokonetta yleensä käytetään. Erityisen rasittavaa tabletin käyttö oli niskalle ja selälle, kun kone oli sylissä tai suorana pöytätasolla. Tablettitietokonetta kannattaa pitää samassa asennossa kuin kannettavan tietokoneen näyttöä. Asiantuntijoiden mukaan samat perusteet käyvät myös tavallisen kirjan lukemisessa.

- Tutkimustulokset ovat tärkeitä, kun aletaan kehittää ergonomisia ohjeita tablettien käytölle, tutkijat kertovat.

Hyvä ryhti, parempi terveys

Asiantuntijoiden mukaan kyseessä ei ole mitkään pienet niska- tai selkävaivat. Tablettitietokoneen käyttäminen huonossa asennossa saa kaularangan luonnollisen kaaren häviämään, mikä alkaa aiheuttaa painetta niskalle. Tämä paine voi johtaa ennenaikaiseen kulumiseen, repeytymisiin, rappeutumaan ja mahdollisesti niin suurin ongelmiin, että ihminen voi tarvita leikkaushoitoa.

Tablettitietokoneiden käyttö voi huonontaa ryhtiä, ja huonosta ryhdistä aiheutuu puolestaan uusia ongelmia. Huono ryhti on yhdistetty lukuisiin terveysongelmiin kuten painonnousuun, ummetukseen, närästykseen, migreeniin, hengitysvaivoihin. Sen on todettu vaikuttavan myös mielenterveyteen. Hyvän ryhdin on todettu tehostavan fyysistä ja psyykkistä terveyttä.

Lähde: Daily MailVerkossa levisi eräs blogiteksti, jossa neuvottiin keino päästä eroon selkä- ja niskakivuista. Lue se täältä.

Kilpailut

Uusimmat