Raju tulehdus yleistyy Suomessa - voi tappaa koiran vuorokaudessa

27.01.2016 14:10 - Rea Tallgren

Oman koiran terveyttä kannattaa nyt tarkkailla syvällisemmin kuin aikaisemmin.  

Rajua hengitystietulehdusta on havaittu Suomessa loppu- ja alkuvuodesta tavallista enemmän. Koira voi selvitä taudista parhaimmillaan lääkityksellä ja täysin ilman pysyviä haittoja. Tauti on kuitenkin todella vaarallinen, mikäli oireita ei havaita ajoissa, tai niihin ei reagoida välittömästi. 

"Alkuvaiheessa oireilu voi muistuttaa kennelyskää (rohiseva yskä ja sierainvuoto) tai koira nostaa yhtäkkiä korkean kuumeen ilman muita oireita. Tartunnan edetessä koiralle kehittyy hengenahdistus, verinen sierainvuoto ja vointi voi romahtaa veren myrkytyksen takia."

Kenties pelottavin uutinen koiranomistajille on se, että koira voi löytyä myös kuolleena ilman mitään havaittuja ennakko-oireita eli aina tartuntaa ei voi havaita ajoissa. Paras tapa pitää omasta koirasta huolta, onkin tarkkailla sen kuntoa entistäkin huolellisemmin ja olla myös valmis mittamaan sen lämpö, jos se käyttäytyy yhtään omituisesti. 

"Lievät oireet on erittäin tärkeää tunnistaa heti, jotta bakteeri saataisiin nujerrettua ja estettyä voimakas kudostuho. Jos huomaat koirasi käytöksessä mitään epänormaalia, tulee kuume mitata hyvin herkästi ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin lämmön ollessa selkeästi koholla (normaali lämpö koiralla on 38-39 astetta)!" neuvoo Länsi-Vantaan Eläinklinikka päivityksessään, jossa se kertoo sairaudesta. 

Länsi-Vantaan Eläinklinikka myös rauhoittelee päivityksen alla järkyttyneitä koiranomistajia sanoen, ettei kyseessä ole ainakaan vielä varsinainen epidemia, tartuntoja on vain ollut tavallista enemmän. Lisäksi kaikki perheen koirat eivät päivityksen mukaan ole vaarassa, vaikka yksi sairastuisikin. 

Lue päivitys kokonaisuudessaan alta:

KOIRANOMISTAJAT HUOMIO! Rajua hengitystietulehdusta on tavattu Suomessa normaalia enemmän. Oireiden aikainen...

Posted by Länsi-Vantaan Eläinklinikka on Sunday, January 24, 2016

Kilpailut

Uusimmat