Vahva nainen tekee uhrauksia: "Ihmiset saattavat loukkaantua"

11.03.2016 15:15 - Pauliina Jokinen

Jos haluat olla huipulla työelämässä, se tietää myös uhrauksia joissain asioissa.

Miehen ja naisen menestykseen suhtaudutaan eri tavoin. Kun mies menestyy, hänestä pidetään entistä enemmän, mutta kun nainen menestyy, hänestä pitäminen vähenee.

Asia on huomattu myös naistenpäivänä ilmestyneessä Huippunaisia -menestystarinoita -kirjassa, johon on tietokirjailija Maaretta Tukiainen ja Jaana Villanen haastattelivat 20 menestynyttä suomalaisnaista sekä viittä suomalaismiestä.

Haastateltujen joukossa olivat muun muassa Picnic-kahvilaketjun toimitusjohtaja Ann Wahlroos-Jaakkola, entinen Vallila Interiorin toimitusjohtaja Anne Berner, kirjailija Kaari Utrio, ohjaaja Mari Rantasila, kenkäsuunnittelija Minna Parikka ja viestintäalan ammattilainen Riikka Kämppi.

Monet haastatelluista olivat huomanneet vahvan naiset aiheuttavan negatiivisia tunteita ja pelottavankin. Muun muassa elokuvaohjaaja Mari Rantasila on saanut kokea, kuinka mielipiteiden esittäminen saattaa herättää vahvojakin reaktioita. Viimeksi Rantasila sai ryöpyn vastaansa, kun hän selosti Oscar-gaalaa Ylellä. Rantasilan mielipiteet Leonardo DiCaprion näyttelijänsuorituksesta sai monet Twitter-käyttäjät takajaloilleen.

- Jos teet jotakin uutta tai otat riskejä, herättää se aina tunteita, Rantasila tietää.

Tunteiden herättäminen ei hirvitä ohjaajaa, mutta Oscar-gaalan herättämä tunneryöppy hämmensi Rantasilaa. Hän uskoo tietävänsä, miksi mielipiteet eivät miellyttäneet.

- Suomessa erilaisia mielipiteitä pidetään loukkauksena. Esimerkiksi Ranskassa ihmiset riemastuvat, kun joku on eri mieltä – silloihan saadaan käyntiin eloisa keskustelu!

Joskus negatiiviset vyöryt ovat olleet niin voimakkaita, että ohjaajan on pitänyt miettiä, miksi ne ovat syntyneet.

- Nyt aikuisempana tiedostan vahvemmin, että jotkut ihmiset saattavat loukkaantua, Rantasila kuvailee.

"Voimme luoda yhdessä menestystä"

Myös kirjan kirjoittanut Maaretta Tukiainen on huomannut vahvojen mielipiteiden ja menestyksen aiheuttavan negatiivisia tunteita kanssaeläjissä.

- Tämä on mielenkiintoista ja tulee varmasti menneisyyden maailmasta. Vahva nainen voi aiheuttaa pelkoa ja sekä miehet että naiset pitivät menestyvää naista epämiellyttävänä.

Tukiainen muistuttaa, että juuri tällaisia asenteita vastaan kirja pyrkii taistelemaan.

- Kirjan pointti on, että emmekö me voisi tehdä jotain tälle: Voimme yhdessä luoda enemmän menestystä ja esimerkkejä menestyvistä naisista, Tukiainen kuvailee.

Ei olekaan ihme, että kaikki eivät halua menettää miellyttävyyttään toisten ihmisten silmissä ryhtymällä aktiivisesti tavoittelemaan menestystä.

Kirjaan haastateltu viestintäalan ammattilainen Riikka Kämppi muistuttaa, etteivät muiden tunteet ja kielteisetkään reaktiot saa säikäyttää, vaan omien mielipiteiden takana on seisottava.

- Ei voi menestyä herättämättä tunteita, Kämppi huomauttaa.

- Samalla olisi naiivia ajatella, että voisi herättää vain positiivisia tunteita. Onkin rohkeutta ottaa vastaan myös kielteisiä tunteita, Kämppi toteaa nykypäivän menestysreseptiksi.

Mieti, mitä haluat

Toinen huippunainen, Picnic-ketjun toimitusjohtaja Ann Wahlroos-Jaakkola kehottaakin johtajuudesta haaveilevia naisia miettimään tarkasti, haluavatko he lähteä tavoittelemaan

- Kaikkien ei tarvitse haluta johtajan paikkoja, Wahlroos-Jaakkola muistuttaa.

Kirjassa korkeimpien johtopaikkojen tavoittelemista kuvaillaan kuin dieetillä olemiseksi: päätös on tehtävä ja pysyttävä siinä, jotta tulosta tulisi.

- Mutta sitten, jos päätöksen tekee, ei mikään enää pidättele sinua, Wahlroos-Jaakkola tietää.

Kilpailut

Uusimmat