Miksi omasta unelmastaan kannattaa puhua? Suomalaisasiantuntija kannustaa avoimuuteen

13.04.2016 10:19 - Anna Hopi

Avun pyytäminen ei tule suomalaiselta itsestään, mutta joskus suun avaamisesta on hyötyä.

Jokaisella meistä on unelmia. Haluamme kehittää itseämme ja pyrkiä elämässä eteenpäin. Hyvän mielen taidot -kirjan kirjoittajan Maaretta Tukiaisen mukaan moni jättää kertomatta omasta unelmastaan, koska pelkää.

- Monet asiat on mahdollisia, jos ne ovat yleisesti tiedossa. Unelmat voivat toteutua, jos niitä uskaltaa sanoa ääneen, kertoo Tukiainen.

- Voi miettiä, miksi pelkäämme sanoa unelmia ääneen. Mitkä ne syyt ovat? Yksi syy voi olla pelko, että joku muu toteuttaa sinun unelmaasi. Harva haluaa juuri samaa asiaa, juuri samalla tavalla. Jos joku toinen haluaa jotain samankaltaista, voit hyvässä lykyssä saada hänestä kumppanin oman unelmasi toteutukseen tai ainakin benchmarkin tai inspiraatiota. Melkein minkä tahansa asian voi nähdä positiivisena, kun vain tarkastelee sitä joustavasti eri näkökulmista. On hyvä muistaa, että voimme lähtökohtaisesti muuttaa vain itseämme.

Elämässä menestymistä auttaa, jos oppii luomaan arkeensa myönteisen kierteen. Hyvä elämä lähtee nimittäin Tukiaisen mukaan jokaisen omasta mielestä.

- Jos saamme systematisoitua pienen muutoksen omassa elämässä, koko elämämme saattaa vähitellen muuttua. Voit vaikka pysähtyä aamulla hetkeksi itsesi äärelle ja miettiä kiitollisena hyvää alkavaa päivää. Kun toistat saman seuraavana aamuna, senkin päivän kulku muuttuu. Tällä tavalla askel kerrallaan muuttuu koko viikko, sitten kuukausi ja lopulta moni asia elämässä on toisin. Systeemiteorian mukaan käy nimittäin niin, että kun yksi osa muuttuu, sen seurauksena koko systeemi muuttuu, kertoo nainen.

- Käytännössä tämä voi johtaa siihen, että myös lähipiiri alkaa muuttua ja ehkä viet sen energian työpaikallekin, kun ihmiset ovat asiasta kiinnostuneita. Ehkä jossain palaverissa sen sijaan että ryntäätte eteenpäin, katsottekin mikä on tähän mennessä mennyt hyvin ja saatte siitä voimaa luoda tulevaa. Se on ihan aivotutkimuksissa todistettu, että luomme ajattelullamme omaa elämäämme. Jos keskitymme kielteiseen, totta kai se lisääntyy.

"Se, mihin kiinnitän huomiota, kasvaa"

Asiantuntijalla on sydäntä lämmittävä tarina siitä, mitä mielen voima voi saada aikaiseksi.

- Kuulin koskettavan tarinan eräältä äidiltä, jolla on ADHD-diagnoosin saanut ala-astelainen poika. Pojalla on suuria vaikeuksia olla tappelematta koulussa. Energiaa on niin paljon. Äiti on nyt joulusta asti opettanut pojan ajattelemaan niin, että kun poika menee kouluun, hän alkaa pyörittämään lumipalloa, jonka sisään hän laittaa hyvää, kertoo Tukiainen.

- Poika rakentaa lumipalloja ja tekee niistä mielessään lumiukon päivän aikana. Jos hän laittaisi kielteistä lumipalloon, niin todennäköisesti tappelut voisivat olla taas edessä. Kun perheeseen ostettiin Hyvän mielen kortit, poika löysi sieltä sen kortin "Se, mihin kiinnitän huomiota, kasvaa". Hän on nyt kuulemma joka aamu katsonut korttia, eikä ole enää joutunut tappeluihin.

Hyvän mielen taidot -kirjaa ja siihen liittyviä mielikuvakortteja tehdessään Tukiainen ei ollut ajatellut niinkään nuorisoon vaikuttamista. Hän on kuitenkin innoissaan korttien vaikutuksesta.

- Lumipallomielikuva ja kortin viestin ääreen pysähtyminen ovat auttaneet tätä pientä poikaa. Kirjailijan työn paras kiitos on se, kun joku sanoo, että hei, tämähän toimii!

Kilpailut

Uusimmat