Kuva: Fotolia

Tänään vietetään tupakatonta päivää - 5 täsmävinkkiä polttamisen lopettamiseen

31.05.2016 08:15 - Rea Tallgren

Mikä olisi parempi päivä lopettaa tupakoiminen kuin kansainvälisenä tupakoimattomuuden päivänä? Kokosimme 5 toimintaohjetta lopettamiseen.

Tupakoinnin lopettaminen on monesti suunnattoman hankalaa. On kuitenkin olemassa konsteja, joilla lopettamista voi edesauttaa. Eroon tupakasta -sivusto kertoo, että kun kääntyy lopettamispäätöksensä tiimoilta terveydenhuollon ammattilaisen puoleen ja hankkii apua, on onnistumismahdollisuus jopa nelinkertainen. 

Stumppi-sivuston mukaan tupakoinnin lopettamista helpottaa, kun tarkkailee omaa toimintaa ja organisoi oman arjen niin, että välttää kiusaukset. Tutkimusten mukaan uuden tavan opettelu kestää keskimäärin 66 päivää, joten toistoja ja kärsivällisyyttä tarvitaan.

Miten lopetat?

Päätä lopettamispäivä

Älä valitse päivää liian kaukana tulevaisuudessa. Jos poltat lähinnä työaikana, lopeta viikonloppuna, jotta sinulla on pari päivää aikaa sopeutua muutokseen. 

Kerro kaikille

Kun muut tietävät, ettet enää halua polttaa, he tukevat sinua, eivätkä pyydä sinua mukanaan tupakalle. Ryhmäpaine saattaa myös auttaa repsahtamisen ollessa mielessä, sillä muiden edessä ei välttämättä kehtaa sortua pahoihin tapoihin uudestaan. Voit myös etsiä jonkun, joka myös haluaisi lopettaa, vertaistuesta nimittäin saattaa olla paljonkin apua. 

Ole realisti

Valmistaudu siihen, että alusta tulee raskasta. Lue vieroitusoireista ja vakuuta itsesi siitä, että sinä selviät niistä, kuten niin moni muukin on selvinnyt. Keksi joku toinen tapa - esimerkiksi aina, kun mielesi tekee tupakkaa, syö porkkana tai juo lasi vettä. 

Hankkiudu eroon varastoista

Lahjoita eteenpäin tai heitä pois kaikki tupakkatuotteesi, mukaanlukien sytkärit. Älä jätä askiakaan pahan päivän varalle. Teet itsellesi suuren palveluksen ja jo muutaman kuukauden päästä voit olla itsestäsi todella ylpeä. 

Pyydä apua

Puhu terveydenhuollon ammattilaiselle. Hanki nikotiinilaastareita tai -purukumia, jos niitä sinulle suositellaan. Sinun ei tarvitse selvitä kaikesta yksin tai ilman apua. 

Hyviä syitä siihen, miksi tupakoiminen todellakin kannattaisi lopettaa on lukemattomia, kertoo Eroon tupakasta -sivusto. Sivuston mukaan tupakoinnin on todettu liittyvän yli 24 sairauteen ja sillä on negatiivisia vaikutuksia lähes kaikkiin kehomme elimiin. Keskimäärin tupakoitsijat menettävät 10 elinvuotta tupakan takia.

Lue myös: Tupakka-askien varoituskuvat ovat järkyttävää katsottavaa - tekeekö mieli lopettaa?

Lähteet: Help Guide, Stumppi, Eroon tupakasta

Kilpailut

Uusimmat