Kuva: Fotolia

Sähkötupakan terveyshaitat luultua vakavampia: "Vaarallisempaa kuin useammat uskovatkaan"

30.08.2016 20:15 - Tiina Svensk

Tuore tutkimus väittää, ettei sähkötupakkaa kannata käyttää normaalin tupakan sijasta - molempia kannattaa nimittäin vältellä.

Sähkötupakkaa on pidetty parempana vaihtoehtona tupakalle, mutta Daily Mailin tuore artikkeli haluaa kuitenkin muistuttaa myös sähkötupakan terveyshaitoista. Tuoreen tutkimuksen mukaan sähkötupakan polttaminen voi olla yhtä haitallista sydämelle kuin normaalin tupakan sauhuttelu.

Lisää sydänsairauksien riskiä

Tutkijoiden mukaan nikotiinihöyryn sisään hengittäminen vaurioittaa verisuonia ja lisää siten sydänsairauksien riskiä. Tutkimustiimi vertaili otantaryhmän sydämien toimintaa samalla, kun osa ryhmästä poltti normaalia tuopakkaa. Toinen osa ryhmästä taas valitsi sähkötupakan, ja tutkijat huomasivat molempien vaihtoehtojen rasittavan sydäntä yhtä paljon.

Molemmat tupakat rasittivat etenkin sydämen aorttaa ja nostivat verenpainetta. Tutkijoiden mukaan lyhyen ajan vaikutus on siis molemmilla yhtä vakava, mutta enemmän tutkimusnäyttöä tarvitaan osoittamaan miten sähkötupakan käyttö vaikuttaa pitkällä aikavälillä.

Kreikkalaistutkijat muistuttivatkin, etteivät ihmiset ole täysin tietoisia sähkötupakan terveyshaitoista:

- Sähkötupakan käyttö on vaarallisempaa kuin useammat uskovatkaan.

Ei samoja haittoja kuin tupakansavulla

Tutkijat haluavat muistuttaa myös, että sähkötupakan käyttö on haitaksi myös kaikille, jotka nikotiinihöyrylle alistuvat. Et siis sauhuttelemalla vahingoita omia verisuoniasi, vaan myös läheisiäsi ja ihmisiä, joiden seurassa poltat. Sen vuoksi he haluavatkin kritisoida väittämää, jonka mukaan sähkötupakan käyttäminen olisi vaaratonta.

Terveyshaittojen vuoksi sähköistä versiota ei pitäisi suositella vaihtoehdoksi, jos haluaa eroon tupakasta, kertovat tutkijat Daily Mailille. He kuitenkin vahvistavat, ettei nikotiinihöyry vaurioita keuhkoja samalla tapaa kuin tupakansavu.

Lue myös: Jos et polta, niin lihot? 5 myyttiä tupakoinnin lopettamisesta

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat