Kuva: Fotolia

Ovatko hampaasi vinossa? Yllättävät haitat näkyvät erityisesti väsyneenä

19.09.2016 13:45 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan purentavirheet altistavat myös monelle muulle haitalle, kuin vain leukakivuille.

Kun puristat hampaitasi yhteen, asettuvatko ylä- ja alaleukasi hampaat täydelliseen linjaan keskenään? Jos eivät, niin sinulla saattaa olla jonkinasteinen purentavirhe, joka on voinut aiheuttaa sinulle esimerkiksi leukakipuja, rakoja hampaiden väliin tai vinon hammasrivistön. Nyt tuoreesta, kahden yliopiston yhdessä tekemästä tutkimuksesta on selvinnyt muutama uusi, yllättävä yhteys purentavirheisiin.

Epätäydellinen hammasrivistö voi joissain olosuhteissa häiritä tasapainoa ja asentoaistia, väitetään espanjalais-australialaisessa tutkimuksessa. Asentoaistin tehtävänä on auttaa ihmistä hallitsemaan kehonsa asentoja ja säätelemään eri kehonosien liikkeitä. Tutkimuksesta uutisoi Science Daily.

Purentavirheiden yhteys asentoaistin ja tasapainon häiriintymiseen korostuu, kun ihminen on väsynyt tai, kun hänen kehon hallintansa on jostakin muusta syystä muuttunut epävakaaksi.

- Tutkimuksessamme oli tärkeää se, että purentavirheistä on löydetty yhteys myös erilaisiin motorisiin ja fysiologisiin muutoksiin, tutkija Sonia Julià-Sánchez kertoo.

Tutkijoiden mukaan purentavirheistä voi olla erityistä haittaa urheilijoille. Jos purentavirheet todella altistavat tasapaino-ongelmille ja epävakaalle kehon hallinnalle, saattavat purentavirheet pahentaa urheilijoiden loukkaantumisriskiä. 

Tutkijat suosittelevat, että purentavirheitä omaavat ihmiset harkitsisivat hampaiden oikaisemista. Tutkimus on julkaistu Motor Control -ja Neuroscience Letters -lehdissä.

Lue myös: Kauniit ja terveet hampaat helposti - lue tärkeät vinkit

Lue myös: Valkoiset hampaat huulipunan avulla? Suomalaismeikkaaja paljastaa värien vaikutukset

Lue myös: Haluatko vaaleammat hampaat? Kokeile muinaista öljykikkaa

Lähde: Science Daily

Kilpailut

Uusimmat