Kuva: Fotolia

Tutkimus selvitti: Saunomisella todella on uskomattomia terveyshyötyjä

10.11.2017 16:53 - Karoliina Kotala

Suomalaiset ja sauna ovat erottamaton pari. Nyt myös muualla maailmalla aletaan herätä siihen, kuinka huikea keksintö sauna onkaan.

Saunomisen erilaisista terveyshyödyistä on puhuttu jo pitkään, mutta asiasta on ollut hyvin vähän tieteellisiä todisteita. Saunan vaikutuksia on tutkittu vasta hiljattain, mutta tulokset puhuvat selvästi saunomisen puolesta.

Vuonna 2015 suomalaistutkijat selvittivät 2300 miehen saunomistapoja sekä terveyttä ja heille selvisi, että säännöllisesti saunovat kuolivat huomattavasti muita harvemmin sydänsairauksiin tai aivohalvauksiin. Samaisen tutkimusryhmän tutkimukset vuotta myöhemmin selvittivät myös, että säännöllinen saunominen vähensi riskiä sairastua dementiaan.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on seurattu 1621 miehen saunomistapoja ja terveyttä viimeisen 22 vuoden ajalta ja tutkijoille selvisi, että säännöllinen saunominen laski korkean verenpaineen riksiä jopa 50 prosentilla.

Tutkijat eivät osaa selittää, miksi saunominen vähentää sydänsairauksien riskiä, mutta yhden syyn uskotaan olevan lämmön vaikutus verenpaineeseen, sydämen lyöntitiheyteen sekä verenkiertoon. Lisäksi saunomisen uskotaan vähentävän tulehdustiloja kehossa. Saunomisella tiedetään olevan elimistölle myös vastaavanlaisia vaikutuksia kuin liikunnalla.

Saunan terveyshyödyt eivät kuitenkaan jää tähän: saunomisen on todettu olevan yhteydessä kivun sietämiseen ja esimerkiksi kroonisiin pääkipuihin. Lisäksi saunominen parantaa keuhkojen toimintaa ja hengittämistä keuhkotaudeista kärsivillä potilailla ja vähentävän myös riskiä sairastua flunssaan.

Lue myös: 6 huolestuttavaa syytä, miksi olet jatkuvasti väsynyt - hakeudu hoitoon ajoissa

Lähde: The Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat