Kuva: Shutterstock

Suojaa sydäntä ja parantaa muistia - 4 syytä ottaa kurkuma osaksi ruokavaliota jo tänään

11.05.2018 16:15 - Emmi Moilanen

Kurkuma tuo ruokaan niin väriä, makua kuin terveyshyötyjäkin.

Kurkuma on mauste, joka tekee esimerkiksi currystä keltaisen värisen. Kurkuma on myös mainio lisä terveellisen ruokavalioon, sillä se tuo mukanaan niin makua kuin useita terveyshyötyjäkin. Lue alta Prevention-sivuston kokoama listaus seikoista, joiden takia kurkuma kannattaa ottaa osaksi ruokavaliota jo tänään.

1. Parantaa muistia

Preventionin artikkelissa kerrotaan aasialaisen väestön keskuudessa tehdyistä tutkimuksista, jotka osoittivat, että runsaasti currya syövät henkilöt saavuttivat korkeammat tulokset kognitiivisten toimintojen testeissä verrattuna henkilöihin, jotka nauttivat ruokansa vähemmän mausteisena. Tutkijat ovat yhdistäneet hyödyn kurkumaan, joka on merkittävä osa aasialaista ruokakulttuuria.

Maaliskuussa 2018 tehty tutkimus seurasi 51-84 vuotiaita henkilöitä, jotka söivät 90 milligrammaa kurkumiinilisää kaksi kertaa päivässä 18 kuukauden ajan. Tutkimuksessa selvisi, että kurkumiinia syöneiden muisti parani verrattuna niihin henkilöihin, jotka saivat ravintolisää vain lumelääkkeenä. Tutkijat tarvitsevat vielä lisänäyttöä kurkuman todellisista hyödyistä, mutta tiedemiehet arvelevat, että kurkuman tulehdusta hillitsevä vaikutus saattaa suojella aivoja muistisairauksilta, kuten Alzheimerin taudilta.

2. Ehkäisee sydänsairauksia

Kurkuman sisältämät antioksidantit ja tulehdusta lievittävät yhdistelmät voivat auttaa tiettyjen sydänsairauksien ehkäisemisessä.

Vuonna 2017 Pharmacological Rechearchissa julkaistun tutkimuksen mukaan tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi sydänlihassairaudet ja rytmihäiriöt.

3. Voi ehkäistä myös syöpää

Moleculessa vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan kurkuma saattaa ehkäistä myös syöpää. Tutkijat epäilevät, että kurkuma voi ehkäistä tai hidastaa joidenkin syöpäsolujen muodostumista. Preventionin artikkelin mukaan tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi ihosyövät ja ruuansulatuselimistön syövät.

4. Lievittää nivelrikon aiheuttamaa kipua

Preventionin artikkelissa todetaan myös, että vuonna 2016 julkaistu tutkimus osoitti, että kurkumiinin syöminen jo neljän viikon ajan saattaa lievittää nivelrikon aiheuttamaa kipua.

Kurkuma sopii erityisesti intialaisesta keittiöstä inspiraationsa saaneisiin pataruokiin tai vaikkapa kanan ja kukkakaalin mausteeksi.

Lue myös: Turvottaako taas? 6 ruoka-ainetta, jotka laskevat pöhötystä tehokkaasti

Lue myös: Addiktoivimmat ruoat listattiin - löytyykö oma suosikkisi listalta?

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat