Kuva: Shutterstock

Gynekologit listaavat: Terveysmyytit, joihin jokaisen tulisi lakata uskomasta

14.06.2018 19:45 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi karpalomehu ei lievitä virtsatietulehduksen oireita kaikilla.

Alapään terveys vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Gynekologit törmäävät usein työssään tiukassa istuviin uskomuksiin esimerkiksi sukupuolitaudeista, ehkäisystä ja alapään pesemistä koskien. Uskomusten mukaan toimiminen voi aiheuttaa jopa enemmän hallaa kuin hyvää alapään terveydelle.

Bustle haastatteli gynekologeja ja selvitti, mitkä ovat ne yleisimmät uskomukset, joihin tulisi jo lakata uskomasta.

Myytti 1: Emätin pitää puhdistaa myös sisältä

Vaikka päivittäinen alapään peseminen on perushygienian yksi tärkeimmistä seikoista, liian innokasta suihkuttelua tulisi kuitenkin välttää.

- Yksi suurimmista myyteistä, jota saan korjata koko ajan on se, ettei emätintä tarvitse puhdistaa myös sisältä, toteaa gynekologi Tami Prince.

- Vaginalla on omat hyvät bakteerinsa ja se puhdistaa itse itseään. Suihkuttelu pesee pois hyvän flooran ja antaa bakteereille ja hiivalle kasvuympäristön, joka voi aiheuttaa infektion, hän jatkaa.

Myytti 2: Karpalomehu voi parantaa virtsatietulehduksen

Yleisesti uskotaan, että karpalomehun juominen voi ehkäistä virtsatietulehdusta.

- Tästä aiheesta on ristiriitaisia tutkimuksia, Prince toteaa.

- Vaikka karpalot sisältävät ainesosia, jotka voivat ehkäistä bakteerien kiinnittymistä virtsarakon seinämään, yleensä mehut tai pillerit eivät kuitenkaan sisällä riittävästi tätä kyseistä ainetta, hän jatkaa.

Prince lisää myös, että todennäköisimmin karpalomehun juomisesta hyötyvät ne naiset, joilla on taipumusta kärsiä säännöllisesti virtsatietulehduksista.

Myytti 3: Sukupuolitaudin voi saada vessasta tai porealtaasta

Täysin perätön uskomus on myös se, että sukupuolitaudin voisi saada yleisen vessan vessanpöntöllä istumisesta tai porealtaasta.

- Nämä virukset ja bakteerit eivät selviydy elossa kehon ulkopuolella kovinkaan pitkään ja kuolevat jopa sekunneissa, Prince kertoo.

Myytti 4: Ehkäisypillerit aiheuttavat lihomista

Bustlen artikkelissa todetaan, että useat naiset uskovat ehkäisypillereiden aiheuttavan myös lihomista. Prince kuitenkin kumoaa myös tämän sitkeästi elävän myytin.

- Usein pillereistä johtuva painonnousu on vain kehoon kertynyttä nestettä, hän toteaa.

Myytti 5: Pikkuhousunsuojat ovat hyväksi

Bustlen artikkelista käy ilmi myös se, että pikkuhousunsuojat voivat itseasiassa tehdä enemmän hallaa kuin hyvää alapääsi terveydelle.

- Totuus on se, että yleensä ne vain aiheuttavat enemmän ärsytystä ja toistuvia infektioita, gynekologi Adeeti Gupta kertoo.

- Pelkät puuvillaiset alushousut ovat paras vaihtoehto, hän jatkaa.

Myytti 6: Et voi tulla raskaaksi kuukautisten aikana

Vaikka mahdollisuus raskaaksi tulemiseen on pienempi, on hedelmöittyminen mahdollista myös kuukautisten aikana. Tästä syystä ehkäisyä tulisi käyttää myös kuukautisten aikaan seksiä harrastaessa.

- Vaikka riski on pienempi, raskaus voi silti alkaa, sillä sperma säilyy toimintakykyisenä jopa kolmen päivän ajan, gynekologi Sherry Ross toteaa.

Myyti 7: Kutina ja vuoto tarkoittaa aina hiivatulehdusta

Jos kiusallinen kutina ei tunnu parantuvan millään, tulisi varmuuden vuoksi vierailla lääkärin vastaanotolla.

- On houkuttelevaa ostaa apteekista hiivasienen hoitoon tarkoitettuja itsehoitolääkkeitä silloin, kun vaginan alueella ilmenee kutinaa tai normaalista poikkeavaa vuotoa. Valitettavasti joissakin tilanteissa lääkkeet voivat pahentaa oireita ja pitkittää oikean diagnoosin saamista, Ross selittää.

Lue myös: Gynekologit paljastavat: Parhaat keinot kuukautiskipujen taltuttamiseen

Lue myös: Alusvaatteissa piilee terveysriski - gynekologi kertoo, miten parhaiten estät erilaiset infektiot

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat