Kuva: Shutterstock

Edistää haavojen paranemista, kosteuttaa ihoa... Hikoilun terveyshyödyt koottiin yhteen

01.08.2018 21:45 - Emmi Moilanen

Hiki suojaa ihoa useilta haitallisilta bakteereilta sekä toimii myös ihon kosteuttajana.

Runsas hikoilu ja kainaloiden kastuminen tuntuvat ikävältä, eikä hien mukanaan tuoma tuoksahduskaan ole mukavaa haisteltavaa. Negatiivisten puolien lisäksi hiellä on myös useita ja yllättäviäkin terveysvaikutuksia.

Bustle kokosi yhteen hikoilun hyödyt. Pääset lukemaan suomennetun listauksen alta.

1. Suojelee ihoa haitallisilta bakteereilta

Vuonna 2013 Proceedings of the National Academy of Sciencessa julkaistu tutkimus osoitti, että ikävän hajun lisäksi hiki myös suojaa ihoamme tehokkaasti. Hikoillessa keho erittää dermcidiniksi kutsuttua antibioottia, joka tappaa hipiältämme useita haitallisia bakteereja.

2. Kosteuttaa

Ihotautilääkäri Neal Schultzin mukaan hiki toimii ihon luontaisena kosteuttajana. Hikoilu edistää talin muodostumista, joka puolestaan aiheuttaa ihon rasvoittumista ja saa sen tuntumaan öljyiseltä.

3. Saattaa ehkäistä epäpuhtauksien muodostumista

Tiedetään, että hikoilu voi aiheuttaa epäpuhtauksien muodostumista iholle. Bustlen artikkelista käy kuitenkin ilmi, että asia voi olla myös päinvastoin. Hiki nimittäin myös suojaa ihoa ulkopuolisilta bakteereilta. Muista kuitenkin huolehtia ihon säännöllisestä puhdistuksesta, sillä iholle muhimaan jäänyt hikikerros voi altistaa finnien muodostumiselle.

4. Puhdistaa tehokkaasti elimistöä

Ihotautilääkäri Adebola Dele-Michael kertoo, että hikoillessa elimistö puhdistaa itseään myrkyistä, kuten esimerkiksi alkoholista, liiallisesta suolasta ja kolesterolista.

5. Edistää haavojen paranemista

Vuonna 2012 julkaistu tutkimus osoitti, että hikoilu voi edistää pienien haavojen ja naarmujen paranemista. Hiki vaikuttaa muutamien kantasolujen toimintaan, joka puolestaan saa aikaan sen, että haavat ja punoitus katoavat iholta nopeammin.

Lue myös: Hikoiletko treenatessasi enemmän kuin muut? Asiantuntijoilla on siihen vastaus

Lue myös: Haiseeko treenivaatteet hieltä pesusta huolimatta? 6 niksiä pinttyneen hajun poistamiseksi

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat