Kuva: Shutterstock

Kuukautiset myöhässä? Kiertoa pitkittävät syyt, jotka olet saattanut jättää huomiotta

03.12.2018 20:45 - Emmi Moilanen

Rankkaan liikuntaan hurahtaminen saattaa olla syyllinen myöhässä oleviin kuukautisiin.

Stressi, painonvaihtelu tai tietyt sairaudet voivat aiheuttaa kuukautisten myöhästymisen. Jos raskauden mahdollisuus on poissuljettu, eikä varsinaista syytä kuukautiskierron epäsäännöllistymiselle tunnu löytyvän, on hyvä kiinnittää tarkempaa huomiota viimeaikaisiin valintoihin. Oletko kenties matkustellut tai hurahtanut uuteen urheilulajiin?

Good Housekeeping -sivusto selvitti, mitkä yllättävät syyt voivat aiheuttaa väliin jääneet kuukautiset tai epäsäännöllistyneen kierron.

Olet aloittanut rankan liikunnan

Jos olet hiljattain aloittanut fyysisesti erittäin kuormittavan lajin treenaamisen, kuten maratonille harjoittelun tai triathlonin, on mahdollista, että raskas liikunta vaikuttaa myös kuukautiskiertoosi.

Rankka fyysinen suoritus voi nimittäin vaikuttaa hormonitasapainoon, joka puolestaan saattaa pitkittää kuukautiskiertoa. Rossin mukaan muutamien viikkojen myöhästyminen on vielä tavallista, mutta jos vuotoa ei näy kolmenkaan kuukauden jälkeen, on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Matkustelu ja aikaeron aiheuttama rasitus

Jet lag eli aikaeroväsymys voi aiheuttaa unettomien öiden lisäksi myös kuukautisten myöhästymisen. Muutokset unirytmissä vaikuttavat kehon melatoniinin tuotantoon, joka voi aiheuttaa myös sen, että vuodon alkaminen viivästyy.

Runsas alkoholin kulutus

Satunnaiset baari-illat ja juodut viinilasilliset eivät vaikuta kuukautiskiertoosi, mutta rankka alkoholin juominen voi sekoittaa estrogeenin tasapainoa kehossa. Tämä puolestaan saattaa johtaa epäsäännöllisiin kuukautisiin.

Lue myös: Miksi alavatsa kipuilee myös ilman kuukautisia? 3 yleistä syyllistä kramppien taustalla

Lue myös: 8 asiaa, joita vain nainen voi ymmärtää - samaistutko?

Lue myös: Runsaat ja kivuliaat kuukautiset? 5 oiretta paljastaa, että saatat kärsiä endometrioosista

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat