Kuva: Shutterstock

Kärsitkö joulukuusisyndroomasta? Vältä nämä joulun allergia-ansat!

14.12.2018 11:20 - Katja Nygård - Luettu 1 761 kertaa

Joulu ei välttämättä ole ihanaa aikaa allergiselle. Joka paikka tulvii tuoksuja, jotka voivat aiheuttaa ikäviä oireita. Allergisen kannattaa tarkistaa kodin lääkevarasto hyvissä ajoin ennen joulua, jotta joulusta voi nauttia ilman kutinaa ja aivastelua.

Joulun tunnelma syntyy sen tuoksuista. Tuoksuille herkistynyt tai allerginen voi kuitenkin saada allergisia oireita esimerkiksi kukista, tuoksukynttilöistä tai joulukuusesta. Allergisen onkin hyvä pitää allergialääkkeet mukana joulun vietossaan. Vakavasti allergisen saatavilla täytyy tarvittaessa olla myös vakavien allergisten shokkireaktioiden ensiapuun tarkoitettu adrenaliinipistos.

Tuoksut

Tuoksuvat kynttilät aiheuttavat epämiellyttäviä oireita tuoksuyliherkille ja astmaatikoille. Runsas kynttilöiden polttaminen heikentää myös sisäilman laatua, mikä voi tehdä astmaatikon olosta tukalan.

Tuoksuja tulviva kauppakeskus voi allergiselle olla painajainen. Väenpaljoudessa tuoksujen sekamelskat voivat aiheuttaa joillekin ikävää hengenahdistusta.

Joulukuusi

Monille aito kuusi on se ainoa oikea, mutta allerginen on yleensä toista mieltä. Vaikka allerginen ei aitoa kuusta omaan kotiinsa hankkisikaan, sellaiseen voi kuitenkin törmätä esimerkiksi kaupassa tai kyläpaikassa.

Moni luulee sairastuvansa aina jouluisin flunssaan. Todellisuudessa kyse saattaa flunssan sijaan olla joulukuusen aiheuttamasta allergiareaktiosta, puhutaan jopa joulukuusisyndroomasta. Luonnolliset joulukuuset aiheuttavat allergisen reaktion yleensä niissä olevien homeitiöiden takia. Sisälle päästessään itiöiden määrä kasvaa kohonneen lämpötilan ansiosta. Kaikki eivät välttämättä edes tiedä kärsivänsä homeallergiasta, ennen kuin alkavat oireilla kuusten läheisyydessä.

Joulukukat

Vaikka joulukukat ovat ihania, ne aiheuttavat ongelmia monissa allergiaperheissä. Joulukukan hankintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos kyläily suuntautuu paikkaan, jossa tietää olevan allergisia. Etenkin hyasintti ja joulutähti saattavat ärsyttää allergisen hengitysteitä. Kaikki allergiset eivät kuitenkaan oireile näistäkään.  Vähemmän oireita aiheuttavia joulukukkia ovat tulilatva, amaryllis ja jouluruusu.

Lemmikit

Jouluna myös lemmikit ovat normaalia enemmän liikkeellä, puhumattakaan niiden omistajista. Julkisissa kulkuneuvoissa joulumatkaansa voi tehdä niin kissa, koira kuin muukin karvainen otus.

Joskus jo pelkät karvat tai eläinhilse vieressä istuvan lemmikin omistajan vaatteissa voivat saada herkimmän nenän niiskuttamaan, silmät punottamaan tai hengityksen vinkumaan.

Allergisen kannattaa varautua kyläilyyn lemmikin omistajan luona hyvissä ajoin etukäteen allergialääkkein. Kannattaa myös muistaa, että lemmikin siirtäminen kyläilyn ajaksi toiseen huoneeseen ei välttämättä riitä estämään allergisen oireilua.

Ruoka-aineet ja mausteet

Jouluna syödään ja juodaan monia sellaisiakin herkkuja, joihin ei arkena tule kajottua. Muun muassa glögeissä, likööreissä ja leivonnaisissa on erilaisia mausteita tai väriaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion seurauksena ihottumaa.

Lähteet:

Allergialapset

Allergia.fi

Express

Kilpailut

Uusimmat