Kuva: Shutterstock

Miksi iho rasvoittuu yhtäkkiä normaalia enemmän? Lääkärit vastaavat

05.06.2019 17:45 - Emmi Moilanen

Väärät ihonhoitotuotteet tai jopa nestehukka ovat mahdollisia syitä rasvaisen ihon taustalla.

On totta, että geenit vaikuttavat siihen, millaisessa kunnossa ihomme on ja kuinka altis se on rasvoittumaan tai erilaisten epäpuhtauksien muodostumiselle. Geenien lisäksi ihon rasvoittumiseen voivat vaikuttaa myös esimerkiksi akne ja runsas meikkaaminen, etenkin, jos kasvoja ei malta puhdistaa riittävän huolellisesti.

Insider-sivusto selvitti, millaiset muut syyt voivat olla ihon rasvoittumisen taustalla.

Käytät ihotyypillesi vääriä tuotteita

- Tuotteet, jotka eivät sovi ihotyypillesi voivat olla syyllinen rasvoittuvaan ihoon, ihotautilääkäri Yoram Harth toteaa.

Hän jatkaa, että tämä on yleistä erityisesti talvella, jolloin ihmisillä on taipumus käyttää omalle ihotyypilleen liian paksuja kosteusvoiteita. Tämä voi lopulta tukkia ihohuokosia sekä saada hipiän rasvoittumaan.

Kuivatat ihoasi liian voimakkailla puhdistusaineilla ja kuorinnoilla

Kuten yllä jo todettiin, puhdistustuotteet on hyvä valita tarkasti oman ihotyypin mukaan. Kuiva tai sekaiho tarvitsee erilaista hoitoa kuin öljyinen hipiä. Ihon normaalia voimakkaamman rasvoittumisen syy voikin olla siis liian tujujen puhdistustuotteiden sekä kuorintojen käyttäminen.

Rasvaiset hiukset ja päänahka

Kasvojen ihon nopea ja yllättävä rasvoittuminen voi johtua siitä, että edellisestä hiusten pesusta on päässyt jo vierähtämään aikaa muutama päivä.

- Rasvaiset hiukset ja päänahka voivat saada myös kasvojen ihon tuntumaan öljyiseltä, ihotautilääkäri Janet Prystowsky muistuttaa.

Käytät öljypohjaisia kosmetiikkatuotteita

Myös tietyt kosmetiikkatuotteet voivat altistaa ihoa rasvoittumiselle.

- Iho voi rasvoittua siitä syystä, että ihonhoito- ja kosmetiikkatuotteesi ovat öljy- tai rasvapohjaisia, Prytowsky toteaa.

Ruokavaliosi altistaa ihon rasvoittumiselle

Plastiikkakirurgi Manish Shah muistuttaa, että myös sillä on väliä, millä tavalla hoidat ihoasi sisältä päin.

- Tutkimukset ovat osoittaneet, että maitotuotteet kuten juusto, voi ja maito voivat altistaa jolloin hipiän rasvoittumiselle.

Nestehukka

Niin nurinkuriselta kuin se kuulostaakin, nestehukka voi olla yksi syy sille, miksi iho rasvoittuu yhtäkkiä normaalia enemmän.

- Kun kehossa ei ole riittävästi nesteitä, kroppa yrittää kompensoida tilannetta rauhasissa, jolloin niiden toiminta tehostuu ja rasvaa erittyy ihon pinnalle enemmän, Shah selittää ilmiötä.

Lue myös: Ihonhoitotuotteet, joista kannattaa luopua talvisin - altistavat kuivumiselle ja ihon hilseilylle

Lue myös: Estääkö pohjarusketus ihon palamisen? Ihotautiääkärit kumosivat yleisimmät rusketusmyytit

Lue myös: Ethän lankea yleisimpään virheeseen aurinkorasvan kanssa? Lue ja vältä

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat