Kuva: Shutterstock

Limedrinkeissä on yllättävä riski, jos juot auringonpaisteessa - oletko ollut tietoinen?

12.06.2019 15:15 - Senni Loikala

Muun muassa lime sisältää uv-valolle herkistäviä aineita.

Limeä sisältävät drinkit voivat houkutella aurinkoisena kesäpäivänä, mutta kaikki eivät välttämättä tiedä, että yhdistelmässä piilee yllättävä riski.

Jos limeä joutuu iholle auringonpaisteessa, voi tästä joissain tapauksissa seurata valoherkkyysihottuma. Sen aiheuttamat ihoreaktiot vaihtelevat lievistä rajuihin. Lievät reaktiot voivat olla esimerkiksi viiruja tai laikkuja iholla, kun taas pahimmillaan ihottuma aiheuttaa todella kipeitä rakkuloita. Reaktioiden voimakkuus riippuu ihonsävystä ja siitä, miten paljon iho on altistunut ärsyttäville ainesosille.

Yhdysvaltalaisessa sairaalassa ihotautien osastolla esimiestehtävissä työskentelevän Clarissa Yangin mukaan kyseinen ihoreaktio on yllättävän yleinen. Oireet puhkeavat yleensä 1-3 päivän sisällä altistumisesta. Ihoreaktio johtuu limen uv-valolle herkistävistä aineista.

Limen lisäksi esimerkiksi myös mangon kuoret, porkkanan varret, selleri ja persilja voivat laukaista valoherkkyysihottuman. Jos olet tekemisissä uv-valolle herkistävien aineksien kanssa ja oleskelet auringonpaisteessa, voit ennaltaehkäistä ihottuman puhkeamista pesemällä käsiäsi.

Jos epäilet valoherkkyysihottumaa, suosittelee Yang tarkastuttamaan asian lääkärin vastaanotolla. Ensihätään kipua voi helpottaa aloe veralla.

Alta näet kuvan, millaisen reaktion limen ja auringonvalon laukaisema valoherkkyysihottuma voi rankassa muodossaan aiheuttaa.

(kuva: YouTube)

Alla video yhdysvaltalaisen ABC-televisiokanavan valoherkkyysihottumaan liittyvästä uutisoinnista.

Jos video ei näy, pääset siihen tästä.

Lue myös: Pitkään elänyt krapulamyytti kumottiin - ethän vahingossa pahenna oloasi?

Lue myös: Milloin alkoholin juominen tulisi ehdottomasti jättää väliin? Katso paljastavat oireet

Lähde: New York Post

Kilpailut

Uusimmat