Kuva: Shutterstock

Lopeta tupakointi - vakava sairastumisriskisi voi lähes puolittua viidessä vuodessa

22.08.2019 13:15 - Senni Loikala

Tuore tutkimus kertoo, miten tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa riskiisi sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Yhdysvaltalaisen Vanderbiltin yliopiston tekemästä tuoreesta tutkimuksesta selvisi, että tupakoinnin lopettaminen voi vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin jopa 40 prosentilla viiden vuoden kuluessa lopettamisesta.

Tutkijat tarkastelivat tupakoinnin lopettamisen vaikutuksia terveyteen heillä, jotka olivat polttaneet vähintään askillisen päivässä vähintään 20 vuoden ajan.

Tulokset saatiin analysoimalla Framinghamin sydäntutkimuksesta saatua dataa vuosilta 1954-2014. Osallistujia oli kaikkiaan yli 8700.

Heillä, jotka pystyivät lopettamaan tupakoinnin, oli viiden vuoden kuluessa jo 40 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin heillä, jotka yhä polttivat vähintään askillisen päivässä.

Kuinka pitkään sitten kestää, että tupakoinnin lopettaneiden todennäköisyys sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on yhtä suuri kuin heillä, jotka eivät ole koskaan polttaneet? Tutkijat arvelevat, että tupakoinnin lopettaneet henkilöt ovat tässä asiassa samalla viivalla 10-25 vuoden kuluessa lopettamisesta. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan.

Tutkimus on julkaistu Journal of the Medical Association -lehdessä.

Lue myös: Hanna Pakarinen tietää tupakoinnin lopettamisen tuskan: "Se viheliäinen p*rkele"

Lue myös: Ällötysvaroitus! Video, jonka katsottuasi et enää halua polttaa

Lue myös: Tupakoitsijan keho kokee valtavan muutoksen - lue, mitä tapahtuu lopettamisen jälkeen

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat