Kuva: Fotolia

Nainen, huomio! Kaikki patit rinnoissa eivät ole vaarallisia, katso milloin kannattaa huolestua

11.10.2019 12:15 - Milena Raappana

Rinnat kannattaa tutkia säännöllisesti, jotta mahdolliset muutokset huomaa ajoissa.

Tänään 11. lokakuuta vietetään Roosa nauha -päivää, joka kuuluu Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjaan. Kampanjalla kerätään varoja syöpätutkimuselle, rintasyöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Suomessa naisten yleisin syöpä on rintasyöpä ja joka yhdeksäs suomalaisnainen sairastuu siihen jossain vaiheessa elämäänsä. Syövän hoitoennusteet kuitenkin paranevat huomattavasti, mitä aikaisemmin se huomataan. Siksipä onkin tärkeää tuntea omat rintansa ja tutkia ne joka kuukausi. 

Miten rinnat tutkitaan?

Parhain aika tutkia rinnat on heti kuukautisten jälkeen, koska turvotus ja arkuus ovat lähteneet. Jos kuitenkaan kuukautisia ei tule, kannattaa valita kuukaudesta tietty ajankohta, jolloin aina tarkastaa rintavarustuksensa. 

Rinnat kannattaa tarkastaa ensin silmämääräisesti peilin edessä. Katsele niitä sekä edestä että sivuilta kädet alhaalla ja ylhäälle nostettuna. Kiinnitä huomiota rintojen ja nännien symmetrisyyteen ja etsi mahdollisia ulkoisia muutoksia, kuten poikkeamia ihossa, vetäytymistä tai kuoppia. 

Tämän jälkeen kumpikin rinta tutkitaan käsin painelemalla. Tässä vaiheessa yritetään löytää mahdollista kovaa pientä pattia, joka voi olla kivuton tai kivulias. Painele rintoja joka puolelta siten, että sormet ovat suorassa ja yhdessä.

Tutkimus kannattaa tehdä kolme kertaa: ensin niin, että tutkittavan rinnan puoleinen käsi on suorana edessä, sitten sivulla ja lopuksi ylhäällä. Painelu on helppo tehdä esimerkiksi suihkussa tai saunassa selällään maaten, sillä ihon liukas pinta auttaa kättä liukumaan paremmin. Kokeile myös, tuleeko rinnoista poikkeuksellista eritettä.

Konkreettisen tutkimuksen lisäksi kannattaa tarkkailla, miltä rinnat muutenkin tuntuvat. Tuntuuko niissä esimerkiksi kipua?

Tärkeintä rintojen tutkimisessa on ottaa se osaksi rutiinia, jotta tietää, mikä on normaalia ja mikä poikkeavaa. 

Miten rinnat tutkitaan raskaana ollessa tai imettäessä?

Raskaus muutta usein rintoja ja silloinkin on hyvä ylläpitää omaa tutkimusrutiinia. Jos rinnat muuttuvat samaanaikaan raskauden takia, ei kannata huolestua, sillä muutos johtuu hormoneista. 

Imettäessä rinnat kannattaa tutkia heti imetyksen tai rintojen pumppauksen jälkeen, jolloin rinta tuntuu tyhjältä. Jos rinnassa tuntuu kova kohta, kannattaa se tyhjentää uudestaan useampaan otteeseen. Kova patti voi olla vain tukkeutunut maitorauhanen, joka aukeaa hellällä hieromisella. 

Mitä tehdä, jos rinnoista löytyy poikkeama?

Parasta on hakeutua lääkäriin, mutta ei kuitenkaan kannata mennä paniikkiin. Esimerkiksi kaikki patit eivät johdu syövästä, vaan suurin osa on hyvänlaatuisia kasvaimia, kystiä tai rasvapatteja. Lääkärin tekemä tutkimus kuitenkin varmistaa, onko kyseessä pahan- vai hyvänlaatuinen patti.

Myöskään satunnaista kipua ei kannata säikähtää. Rintakipu on yleistä kaikenikäisillä naisilla ja se yleensä johtuu kuukautiskierrosta ja sen vaikutuksesta rintojen toimintaan. Jos kipu on kuitenkin epätavallista, jatkuvaa tai sen pystyy paikantamaan hyvin, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. 

Jos rinnasta tulee maitomaista, vaaleaa tai vihertävää eritettä, ei huoleen ole aihetta. Se kertoo yleensä nesterakkuloista eikä suurempia tutkimuksia tarvitse tehdä. Sen sijaan verinen tai kirkas erite voi olla oire rintasyövästä. 

Lue myös: Arabian Roosa nauha -mukeihin kaksi suloista uutuutta - kuvioissa ajan patinaa

Lue myös: Pitääkö isorintaisten olla enemmän huolissaan rintasyövän mahdollisuudesta? Lääkäri vastaa

Lähteet: Mehiläinen, Lääkärikeskus Aava, Roosa Nauha

Kilpailut

Uusimmat