Kuva: Fotolia

HS: Oletko aina leikannut varpaankyntesi väärin? Asiantuntija kertoo, kuinka pitää varpaat terveenä

25.07.2020 11:15 - Roy Kokkonen

Moni pyöristää varpaankyntensä, vaikka ei kannattaisi, kertoo jalkaterapeutti Helsingin Sanomissa.

Moni leikkaa varpaankynsiään samalla tavalla kuin sormen kynttä. Se ei kuitenkaan kannata. Varpaankynnen pyöristäminen voi johtaa kynnen kasvamiseen sisäänpäin, sillä kynsivalli pyrkii täyttämään reunoille jääneen tyhjän tilan, mikä voi johtaa kivuliaaseen tulehdukseen.

Sen sijaan varpaankynsi kannattaa leikata suoraksi.

- Neliömallisuus on tämän päivän suositus, jalkaterapeutti ja haavahoidon asiantuntija Hanna Kaisa Järvinen kertoo Helsingin Sanomissa.

Järvinen kertoo, että kynttä ei kannata myöskään leikata liian lyhyeksi. Sopiva pituus on sellainen, jossa kynsi tuntuu varpaan kärjessä, kun varvasta painaa lyttyyn. Jos kynsi leikataan liian lyhyeksi, saattaa vahingossa satuttaa itseään.

Kynsien oikeaoppisen leikkaamisen lisäksi säännöllinen pesu ja rasvaaminen auttavat pitämään varpaat sekä kynnet terveinä. Lisäksi kynsivallien puhdistaminen kannattaa jättää ammattilaisille, jotta haavoja ei synny. 

Myös sopivankokoisilla kengillä on merkitystä, sillä liian pienten jalkineiden aiheuttama puristus voi johtaa kynsivallintulehdukseen.

Mikäli varvas tulehtuu, asiaan kannattaa suhtautua vakavasti. Tulehdukset voivat aiheuttaa muita infektioita, kuten sairaalahoitoa vaativan ruusun. Etenkin diabeetikkoen ja muiden perussairauksista kärsivien kannattaa kiinnittää erityistä huomiota jalkojensa terveyteen.

Lue myös: Hikoilevatko jalat kesäkuumalla? Katso miten ongelmasta pääsee eroon

Lue myös: Viiden liikkeen jumppa, joka hellii erityisesti istumatyöläisen ryhtiä - katso valmentajan ohjeet

Lue myös: Eikö uni tule? Kokeile niksiä, joka rentouttaa sinut minuuteissa

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat