Kuva: Shutterstock

Kärsitkö toistuvista niskakivuista? Kiropraktikon helppo kikka voi ennaltaehkäistä särkyä

03.03.2021 18:15 - Emmi Moilanen

Asiantuntijat muistuttavat myös, että vatsallaan nukkuminen on huonoin mahdollinen asento niskakipuiselle.

Niskakivut ovat yleinen vaiva ja jumiutuneet lihakset saattavat vaivata heti aamusta, yöunien jälkeen. Jos tilanne kuulostaa tutulta, on todennäköistä, että nukut huonossa asennossa tai teet päivät pitkät töitä epäergonomisella työpisteellä.

Bustle haastatteli kiropraktikkoja, jotka listasivat parhaimmat kotikonstit niskakivun lievittämiseen ja oireiden ennaltaehkäisyyn. Voit lukea 35/35 -kikasta ja muista vinkeistä alta.

Ota ”ryhtitauot” säännölliseksi osaksi työpäiviäsi

Kiropraktikko Natalie Richards muistuttaa, että päivän aikana tulisi pitää useita taukoja ryhdin suoristamiseksi. Tämä voi ennaltaehkäistä niskan kipuilua myös yöunien aikana.

- Olkapäät ja niska työskentelevät tiiviisti yhdessä. Kun olkapäät ovat pyöristyneinä eteen, pää seuraa mukana, hän muistuttaa.

Kiropraktikko Austin Davis vinkkaakin 35/35 -niksistä. Aseta ajastin 35 minuutin päähän ja nouse kellon soidessa hetkeksi ylös. Verryttele, juokse paikallasi tai nyrkkeile ilmaan 35 sekunnin ajan, ennen kuin istut uudelleen alas työpöydän ääreen.

- Kun istut tai seisot paikoillasi pitkään, keho ei kierrätä veren mukana happea niin tehokkaasti. Tällaiset ryhtitauot voivatkin auttaa ennaltaehkäisemään kipuja ja myös keskittyminen saattaa parantua, sillä veri kiertää paremmin aivoissa ja kropassa, hän kertoo.

Jos suosit rauhallisempia taukoja, Richards suosittelee seisomaan hetken suorassa seinää vasten tai käymään makuuasentoon kovalle lattialle. Molemmat asennot sallivat selkärangan hakeutua luonnolliseen asentoonsa, joka lievittää huonosta ryhdistä aiheutuva kipuja.

Neljä muuta kotikonstia niskakipujen ehkäisemiseksi:

1. Nosta puhelin, tietokone tai kirja silmiesi tasolle. Tällöin ryhtisi suoristuu ja niskan lihaksiin ei kohdistu ylimääräistä painetta.

2. Avaa selän ja hartioiden alueen jumiutuneita lihaksia säännöllisesti putkirullan avulla.

3. Vältä vatsallaan nukkumista. Asiantuntijat muistuttavat, että tämä asento on huonoin mahdollinen niskan kannalta, sillä pää on käännettynä sivulle pahimmillaan koko yöunien ajan.

4. Valitse oikeanlainen tyyny, joka pitää niskan samassa linjassa selkärangan kanssa. Jos nukut selälläsi, kannattaa valita ohuempi ja pehmeä tyyny. Jos puolestaan nukut eniten kyljelläsi, hieman korkeampi tyyny voi olla sopiva vaihtoehto.

Lue myös: Venytteletkö tietämättäsi ”puoliteholla”? Mokat, joiden takia et saa liikkeistä kaikkea hyötyä irti

Lue myös: Nainen lopetti treenaamisen 30 päiväksi - kertoo nyt hälyttävistä muutoksista kehossaan

Lue myös: Kaipaatko lisää liikkuvuutta kroppaan? 20 minuutin kehonhuoltotreeni onnistuu myös kotona

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat