Kuva: Shutterstock

Yle: Peseydytkö päivittäin? Asiantuntijat kertovat, onko päivittäinen suihku oikeasti tarpeellinen

24.10.2022 15:15 - Sanni Seppä

Asiantuntijat kertoivat myös viileän suihkun hyödyistä.

Monet meistä käyvät joka päivä suihkussa. Toisinaan saattaa kuitenkin pysähtyä miettimään, onko jokapäiväinen peseytyminen välttämättä tarpeellista? Etenkään hiukset eivät vaadi päivittäistä pesua, mutta miten on vartalon pesemisen laita? Yle kysyi asiantuntijoilta, kuinka usein suihkussa tulisi käydä ja kuinka lämmintä veden tulisi olla.   

Ihotautilääkäri Toni Ahon mukaan iho ei välttämättä tarvitse pesua joka päivä. Myös ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund sanoo, että keskimäärin ihmiselle riittää suihku muutaman kerran viikossa, mikäli suihkulle ei ole jotain erityistä syytä. Mikäli kuitenkin hikoilee todella paljon tai käyttää runsaasti erilaisia tuotteita ihollaan, voi päivittäinen suihku tulla tarpeeseen. 

Ahon mukaan kuitenkin esimerkiksi vanhempi henkilö, jonka hikoilu on minimissä, ei vaadi etenkään talviaikaan kuin muutaman pesukerran viikkoon.  

- Ei ole biologista pakkoa käydä päivittäin suihkussa. Jotkut taas käyvät kolmekin kertaa päivässä, eikä sekään ole lääketieteellisesti ongelma, Kyrklund kertoo. 

Mikäli oma hikoilu on erityisen runsasta, voi päivittäinen suihkuttelu tehdä terää. (kuva: Shutterstock)

Viileä suihku säästää energiaa, mutta myös terveys voi hyötyä siitä 

Sähkön hinta on nyt korkealla, ja energian säästämiseksi kannattaakin muistaa pitää myös pitkät kuumat suihkut minimissä. Lyhyt ja viileä suihku voi kuitenkin energian säästämisen lisäksi vaikuttaa positiivisesti myös terveyteen ja hyvinvointiin, sillä tutkimusten mukaan viileä vesi nopeuttaa fyysistä palautumista. Viileä suihku nopeuttaa verenkiertoa ja vaimentaa tulehdusreaktioita, joita voi syntyä fyysisen rasituksen seurauksena, kertoo Työterveyslaitoksen johtava tutkija Juha Oksa

- Nämä vaikutukset on huomattu, kun vesi on ollut +15. Jos vesi taas saa haukkomaan henkeä, se synnyttää pakenemis-reaktion, joka ei nopeuta palautumista, Oksa sanoo. 

Oksa kertoo, että kylmä vesi voi saada myös mielihyvähormonit liikkeelle, ja näiden hormonien takia myös avantouinnin sanotaan olevan koukuttavaa puuhaa.

Lue myös: Tiedätkö, kuinka usein suihkuverho tulisi pestä? Vastaus yllättää

Lue myös: Vilukissankin kannattaa kokeilla - kylmällä suihkulla on lukuisia terveyshyötyjä

Lue myös: Suihkurutiineilla on väliä ihon hyvinvoinnin kannalta - 8 neuvoa, jotka kannattaa pitää mielessä

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat