Kuva: Shutterstock

MTV: 5 vessareissujen hälytysmerkkiä, jotka voivat kieliä syövästä

21.11.2022 19:15 - Sanni Seppä

Esimerkiksi musta uloste voi olla merkki jostain epätavallisesta.

Vessareissuilla omien tarpeiden tekemiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Mikäli huomaa vessakäynneillään muutoksia, eikä niihin löydy järkevää selitystä, kannattaa asia ottaa parempaan tarkasteluun kirjoittaa MTV. Etenkin seuraavien oireiden ilmestyessä kannattaa pysyä tarkkana. 

1. Jatkuva virtsaamisen tarve 

Virtsatietulehdus voi olla syy tihentyneeseen virtaamistarpeeseen, samoin myös runsas nesteiden juominen. Mikäli kuitenkaan ei juo merkittävän paljon, eikä kyse ole virtsatietulehduksesta, voi vaiva kieliä jostain vakavammasta. Tihentynyt virtsaamisen tarve voi olla merkki esimerkiksi virtsarakon syövästä. Tällöin kasvain voi viedä tilaa rakosta ja syöpäsolut voivat muuttaa rakon seinämää jäykemmäksi, jolloin sinne ei mahdu virtsaa niin paljon kuin normaalisti. Myös mahdolliseen verivirtsaisuuteen ja kipuihin kannattaa kiinnittää huomiota. 

2. Vaikeudet virtsata 

Lisääntynyt virtsaamistarve ja verivirtsaisuus voivat olla mahdollinen oire eturauhassyövästä. Myös häiriöt virtsan tulossa voivat olla merkki tästä miesten yleisimmästä syövästä. Eturauhasessa voi esiintyä myös hyvälaatuista liikakasvua, mutta oireiden syy kannattaa aina selvittää. 

3. Ummetus

Ummetuksen syynä voi olla köyhä ruokavalio tai vähäinen vedenjuonti, mutta myös suolistosyöpä voi oireilla ummetuksena. Suolistossa piilevät kasvaimet voivat vaikeuttaa ulosteen kulkua, sekä häiritä hermoston kautta suoliston liikkeitä. Mikäli ummetus ilmaantuu uutena oireena, eikä se omahoidosta huolimatta helpota, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. 

4. Musta tai limainen uloste 

Erilaiset ruoat saattavat värjätä ulosteen mustaksi tai punertavaksi. Esimerkiksi mustikat, punajuuri ja rautalisä voivat värjätä ulosteen mustaksi. Mikäli oma ruokavalio ei kuitenkaan ole syypäänä mustaan ulosteeseen, voi syy olla jossain vakavammassa, sillä verenvuoto ruoansulatuskanavassa voi värjätä ulosteen mustaksi. Esimerkiksi suolistosyövässä kasvaimen epätasainen pinta saattaa vuotaa herkästi verta, joka saattaa näin ollen värjätä ulostetta. 

5. Ripuli 

Suolistossa piilevät syövät voivat aiheuttaa myös ripulia. Muun muassa pelätty haimasyöpä voi aiheuttaa runsasta ripulointia. Usein myöhään havaittava haimasyöpä voi aiheuttaa sen, ettei haima enää tuota tarpeeksi ruoansulatukseen vaadittavia entsyymejä, jolloin seurauksena voi olla ripulia tai myös ummetusta. 

Pitkään jatkuneet suolisto-oireet ovat hyvä syy kääntyä lääkärin puoleen ja epätavallisten oireiden syy tulee aina selvittää. 

Lue myös: MTV: 6 oiretta, jotka voivat olla merkki rintasyövästä

Lue myös: Susanna Juntunen on elänyt vuosia kohdunkaulansyövän kanssa - kaksosraskaus päättyi lasten menettämiseen

Lue myös: Anna: Maria Veitola menetti isänsä syövälle - haluaa muistuttaa nyt yhdestä asiasta

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat