Kuva: Shutterstock

Korvaa sokeri yhdellä tuotteella, voit saavuttaa merkittäviä terveyshyötyjä - vältä ratkaiseva virhe

30.12.2022 10:15 - Minttu Tikkanen

Hunaja sisältää muutakin kuin sokeria.

Liiallisen sokerinkäytön vaaroista tuskin on voinut olla kuulematta. Sokerin määrää kehotetaan säännöstelemään aivan lapsesta saakka. Jos makeasta ei kuitenkaan halua luopua, kannattaa sokeri korvata jollakin edes hitusen terveellisemmällä vaihtoehdolla.

Toronton yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan sokeria pienemmät terveyshaitat on selvästi hunajalla. Tulos onkin jopa tutkijoiden mielestä yllättävä, sillä hunaja kuitenkin on koostumukseltaan lähes 80 prosenttia sokeria. Se kuitenkin poikkeaa valkoisesta sokerista hyvin paljon. Tutkijat muistuttavat, että hunaja sisältää myös proteiineja ja luonnonmukaisia happoja, joista terveyshyödyt muodostuvat.

Siksi hunajan saantisuositus ei olekaan suoraan rinnastettavissa sokerin saantisuositukseen, sillä hunaja ei ole yhtä kuin sokeri, kuten usein virheellisesti ajatellaan.

Sokerin vaihtaminen hunajaan voikin tutkimuksen mukaan pienentää riskiä muun muassa sydänsairauksiin, alentaa kolesterolia ja ehkäistä rasvamaksaa sekä tyypin 2. diabetesta. 

Älä mokaa käytössä

Hunajaa voi kuitenkin käyttää otollisissa tai vähemmän otollisissa olosuhteissa. Moni lorauttaa sitä teehen, mikä on todellisuudessa melko hyödytöntä terveyshyötyjen saavuttamisen suhteen.

Merkittävä osa hunajan terveysvaikutuksista katoaa kuumennettaessa sitä yli 65-asteiseksi. Siksi hunaja palveleekin käyttäjäänsä paremmin esimerkiksi salaatinkastikkeessa tai jugurtin seassa.

Lue myös: Kannattaako sokerilakko? Ovatko makeutusaineet myrkkyä? Ravitsemusterapeutti vastaa ikuisuuskysymyksiin

Lue myös: Kasvisten osuuden lisääminen tekee ruokavaliosta ekologisemman ja edullisemman - WWF kertoo helpot niksit

Lähde: University Of Toronto

Kilpailut

Uusimmat