Kuva: Shutterstock

Kesällä iho kaipaa huolenpitoa - asiantuntija kertoo 7 osuvaa vinkkiä kesäihon hoitoon

25.05.2023 14:15 - Sanni Seppä

On hyvä muistaa, että esimerkiksi aurinkosuojavoide tulee pestä päivän päätteeksi huolellisesti pois.

Kesällä iho voi usein paremmin kuin talvisin ja tällöin ihonhoito voikin jäädä vähemmälle huomiolle. Iho kaipaa kuitenkin yhtä lailla huolenpitoa myös kesäisin, eikä sen hyvinvoinnista huolehtimista tule unohtaa hellepäivinäkään. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine listasi 10 vinkkiä kesäihon hoitoon, joista Voice.fi valitsi listaukseensa seitsemän osuvaa tärppiä.  

1. Muista suojaus 

Iho kannattaa suojata kesällä niin aurinkorasvojen kuin vaatteidenkin avulla etenkin UV-indeksin ollessa kolme tai enemmän. Päivä on kuumimillaan klo 11-15 aikana, joten runsasta auringolle altistumista kannattaa tuolloin välttää. UV-säteily muun muassa lisää ihosyöpien riskiä ja aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. 

2. Pidä huolta palaneesta ihosta 

Palanutta ihoa kannattaa viilentää kosteilla pyyhkeillä ja suihkulla, eikä runsasta kosteutusta perusvoiteen ja after sun – voiteen voimin kannata unohtaa. Myös hydrokortisonia voi käyttää ihon rauhoittamiseen ja mahdollista kipua voi helpottaa tulehduskipulääkkeellä. Muista myös juoda paljon vettä. Jos iho on palanut todella pahasti, voit käydä myös lääkärin vastaanotolla.

3. Älä unohda kosteutusta 

Vaikka iho kaipaa etenkin talvisin runsasta kosteutusta, ei sitä tule unohtaa kesälläkään. Vaihda siis paksuimmat voiteet kevyempään kosteusvoiteeseen ja rasvaa ihoasi edelleen tavalliseen tapaasi.

4. Muista puhdistus 

Kesällä iho hikoaa ja katupölyä on ilmassa. Älä siis unohda ihon huolellista puhdistusta, vaan tee siitä osa päivärutiiniasi. Muista, että myös aurinkosuojavoide tulee pestä aina pois iholta päivän päätteeksi. Useat aurinkovoiteet ovat vedenkestäviä, joten muista vesipesun lisäksi myös puhdistusaineet. 

5. Huonoksi menneet tuotteet voi vaihtaa uusiin 

Löytyikö mökiltä viime kesän shamppoot ja hoitoaineet? Ensin kuumassa muhineet ja sittemmin viilenneet tuotteet eivät säily iäisyyksiin, joten voit hyvin ostaa kesää varten uudet tuotteet pesuja varten. Tuotteet säilyvät pakkauksessa ilmoitetun ajan vain silloin, kun se säilytetään oikein eli huoneenlämmössä.

6. Hyttysenpistot aisoihin

Ihon raapiminen verille hyttystenpistojen takia ei ole paras vaihtoehto. Kokeile sen sijaan hydrokortisonia ja antihistamiinitablettia rauhoittamaan kutisevaa ja punoittavaa ihoa. 

7. Uinnin jälkeen pesuun 

Sinilevää huokuvaan veteen ei kannata mennä molskimaan. Jos olet kuitenkin syystä tai toisesta uinut sinileväisessä vedessä, muista peseytyä uinnin jälkeen huolella. 

Lue myös: Kärsitkö pahoista kuukautiskrampeista? Lievitä kipua 5 liikkeellä

Lue myös: Loppuuko nenän vuotaminen niistämällä?

Lue myös: Istuitko pitkään paikallasi? 7 joogaliikettä, jotka vetristävät jumahtanutta kehoa

Lähde: Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry

Kilpailut

Uusimmat