Kuva: Shutterstock

Vaivaako siitepölyallergia? Katso asiantuntijan vinkit oireiden lievittämiseen

12.04.2024 11:15 - Jasmin Mikkilä

Monia allergialääkkeitä suositellaan käytettävän ennaltaehkäisevästi.

Siitepölykausi alkaa Suomessa jo kevättalvella ja jatkuu pitkälle syksyyn, kerrotaan Yliopiston Apteekin tuoreessa tiedotteessa. Tällä hetkellä koko Suomessa on lepän sekä koivun siitepölyä.

Tyypillisiä oireita siitepölyallergiassa ovat nenän tukkoisuus ja vuoto, silmien kutina, punoitus ja vuotaminen sekä aivastelu. Oireet voivat ilmetä myös väsymyksenä tai erilaisina iho-oireina.

- Jos allergiaoireet hankaloittavat arkea, oireiden hoitoon kannattaa hakea neuvoja apteekista. Autamme lääkkeen valinnassa ja tarkastamme myös lääkkeen sopivuuden. Allergiaoireiden hoito kannattaa aloittaa paikallisesti sieltä, missä oireet ovat, apteekinhoitaja Anu Rantakallio Yliopiston Apteekista kommentoi.

Oireita kannattaa hoitaa paikallisesti

Oireita kannattaa hoitaa aina paikallisesti. Tiedotteen mukaan esimerkiksi antihistamiinisilmätipat ovat ensisijainen lääkitys silmien allergiaoireissa. Tippoja kannattaa käyttää ennaltaehkäisevästi jo ennen oireiden alkamista, ja niitä suositellaan käytettäväksi koko allergiakauden ajan säännöllisesti.

Allergisen nuhan hoidossa suositellaan käytettävän kortisoninenäsumutetta. Sumutetta tulisi käyttää säännöllisesti koko allergiakauden ajan tai pakkauksen ohjeen mukaisesti. Myös suihketta suositellaan käytettävän ennaltaehkäisevästi, koska paras hoitovaste saavutetaan vasta muutamien päivien kuluttua sumutteen käytön aloittamisen jälkeen. 

Jos allergiaoireet ovat jatkunut pitkään ja toistuvat vuosittain säännöllisesti, oireita voi lievittää myös suun kautta otettavilla antihistamiinitableteilla. Tabletteja voi hyödyntää myös silloin, jos paikallishoitovalmisteista ei ole yksinään apua oireiden lievittämiseen. Jos kuitenkaan tabletteja ei voi jostain syystä käyttää, voidaan allergian hoidossa hyödyntää esimerkiksi nenäkannua.

- Lääkkeettömät nenäsumutteet ja nenäkannu auttavat allergian hoidossa esimerkiksi silloin, kun ei syystä tai toisesta voi käyttää allergialääkkeitä. Näin voi olla esimerkiksi raskauden ja imetyksen aikana, Rantakallio kertoo. 

Antihistamiinitabletteja ei välttämättä voi käyttää kaikkien lääkkeiden kanssa yhtäaikaisesti.

- Myös muu käytössä oleva lääkitys voi olla este suun kautta otettavien allergialääkkeiden käytölle, sillä keskenään yhteen sopimattomien lääkkeiden yhtäaikainen käyttö voi aiheuttaa ei-toivottuja yhteisvaikutuksia. Kannattaa siis kysyä neuvoa apteekista, Rantakallio lisää.

Lue myös: Katupöly riivaa jälleen - 9 vinkkiä katupölyn hengittämisen ja muodostumisen estämiseksi

Lue myös: Loppuuko nenän vuotaminen niistämällä?

Lue myös: Juuri nyt kaikki ympärillä pärskivät - miten erottaa allergia ja flunssa toisistaan?

Lähde: Yliopiston Apteekki

Kilpailut

Uusimmat