Kuva: Shutterstock

Piinaavatko hyttysenpistot? Näillä keinoilla lievität oireita

16.06.2024 20:15 - Sanni Seppä

Yliopiston Apteekki kertoo myös, missä tapauksissa on hyvä lähteä lääkäriin.

Vain harva välttyy kesällä hyttysenpistoilta. Hyttysenpisto on ärsyttävä ja kutiseva vaiva, joka voi käydä sietämättömän piinaavaksi. 

Hyönteisen pistot yleensä kutisevat, kirvelevät tai turpoavat. Vaiva saattaa kestää henkilöstä riippuen tunteja tai päiviä. Hyönteisen myrkylle tai syljelle allergisille henkilöille piina saattaa muodostua voimakkaammaksi ja kestää tavallista pidempään. Pistoja ja puremakohtia ei tulisi kuitenkaan raapia, vaikka kuinka mieli tekisi. Jos iho ärtyy ja rikkoutuu raapimisesta, menee paranemisessa vielä pidempi tovi.

”Hyönteisten puremien ja pistojen aiheuttamaa kutinaa voi helpottaa paikallisesti hydrokortisonivoiteella tai antihistamiinipuikolla. Lisäksi tietyt suun kautta otettavat antihistamiinit lievittävät kutinaa. Ampiaisen tai mehiläisen piston aiheuttamaan turvotukseen auttavat ensiapuna ilman reseptiä myytävät hydrokortisonitabletit. Myös kylmähoitoa kannattaa kokeilla, se yleensä rauhoittaa kutinaa. Puremakohtaa kannattaa painaa esimerkiksi jääpalalla tai kylmäpakkauksella”, vinkkaa apteekinhoitaja Päivi Munnukka Yliopiston Apteekin tiedotteessa.

”Jos iho on jo vaurioitunut raapimisesta, puremakohtaa kannattaa hoitaa puhdistamalla ihoa päivittäin puhtaalla juoksevalla vedellä ja tarvittaessa peittää ihoalue laastarilla. Jos puhdistuksesta huolimatta iho ärtyy, voidaan käyttää antibakteerista voidetta. Jos iho ei ole rikki, voi oloa helpottaa viilentävällä, ksylitolia sisältävällä voiteella tai aloe vera -geelillä”, hän sanoo.

Hyttysenpistot voivat aiheuttaa piinaavaa kutinaa. (kuva: Shutterstock)

Tässä tapauksessa lääkäriin

Jos hyönteiset pisto tai purema aiheuttaa erityisen voimakkaita oireita, kuten suuria paukamia, haavautumista, märkimistä tai raajaturvotusta, kannattaa silloin suunnata lääkärin pakeille. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi pistosalueella leviävä ihottuma on syy kääntyä lääkärin puoleen. On myös hyvä muistaa, että ampiaisen pistoille allergisille ihmisille ampiainen voi aiheuttaa vakaviakin oireita.

”Jos ampiainen pistää kaulan tai suun alueelle, hengitys vaikeutuu tai nielu turpoaa, tulee soittaa hätänumeroon. Lääkäriin kannattaa lähteä herkästi myös, jos ampiainen pistää pientä lasta tai vanhusta tai pistoja on useita”.

Lue myös: Suomen paras hampurilaisravintola on valittu - katso top 10 -lista

Lue myös: Mihin jäteastiaan kassakuitti kuuluu? Entä tuorekelmu? Testaa, oletko todellinen kierrätystietäjä

Lue myös: Mitä suomalaiset terasseilleen haluavat? Kaksi asiaa nousi kyselyssä selkeästi ylitse muiden

Lähde: Yliopiston Apteekki

Kilpailut

Uusimmat