Tiesitkö tämän: ruokasi saattaa sisältää karvoja ja ötököitä

01.03.2012 19:02 -

Kanasi voi olla nautaa ja karkkisi sisältää huonekalulakkaa. Lisäksi saatat syödä vuosittain kymmenittäin karvoja. Nämä ja muut ilahduttavat ruokafaktat listasi tänään Iltalehti.

Valmisruoka saattaa sisältää yllättäviä asioita. Guyism.com –sivusto on koonnut kymmenen ruokafaktaa, jotka saattavat vähentää ruokahalua.

1. Karvoja
Ruokaan saattaa joskus eksyä hiuksia. Mutta myös muita ihmiskehon karvoja – valitettavasti. Keskimääräisen pikaruokaravintolan asiakkaan väitetään syövän vuodessa noin 12 häpykarvaa.

2. Maku kemiallisilla valmisteilla
Elintarvikkeisiin hankitaan makua kemiallisilla aineilla, koska oikeat raaka-aineet ovat kalliita. Esimerkiksi mansikkapirtelö maistuu mansikalta, mutta sisältää marjojen sijaan etyyliasetaattia, fenyylialkoholia ja liuottimia.

3. Mössö nimeltä kana
Kananuggetit ja monet muut lihavalmisteet valmistetaan mekaanisella erottelulla, koska se on kustannustehokasta. Eläinmassa puristetaan erottelijan läpi, tästä syntynyt vaaleanpunainen tahna puhdistetaan ammoniakilla. Tämän jälkeen se maustetaan ja värjätään. Ja myydään kanana.

4. Hyönteisiä
Ruoista sanotaan löytyvän aina jonkin verran hyönteisten jäämiä. 100 grammaa maapähkinävoita saattaa sisältää 30 ötökkäviipaletta. Ja yhden jyrsijän karvan.

5. Huonekalulakkaa
Huonekaluja voidaan kiillottaa hyönteisperäisellä sellakka –nimisellä lakalla. Huonekalujen ja puun ohella sillä kiillotetaan myös joitain karkkeja. Lakka on peräisin thaimaalaisesta Kerria lacca- hyönteisestä.

6. Viruksia
Lihajalosteiden tuotannossa torjutaan mirkobeja viruksilla. Nämä bakteriofaagit syövät vahingolliset bakteerit, minkä vuoksi niitä lisätään joskus ruokaamme tarkoituksella.

7. Sokeriyliannostus
Yksi tölkki Coca Colaa sisältää kymmenen palaa sokeria. Normaalisti tällainen määrä makeaa kerralla saisi ihmisen yökkäämään. Tämä välttämiseksi juomaan lisätään fosforihappoa taittamaan imelyyttä.

8. Juustoton sulatejuusto
Yksittäispakattujen sulatejuustojen sisällöstä jopa 49 prosenttia voi olla erilaisia lisäaineita, kemikaaleja ja aromeja. Jos niitä olisi enemmän, sulatejuustoa ei saisi kutsua juustoksi.

9. Yllättävää salaattia
Pikaruokaravintoloiden lounassalaatit vaikuttavat raikkailta ja rapeilta. Tähän lopputulokseen päästään muun muassa kemiallisilla aineilla. Salaattiin saatetaan lisätä esimerkiksi propyleeniglykolia, joka voi aiheuttaa joillekin silmä- ja iho-oireita.

10. Kana on nautaa
Kananuggeteissa käytetään naudanlihaperäisiä lisäaineita parantamaan makua (katso kohta 3). Tällaisiin aineisiin viitataan tuoteselosteessa yleensä sanalla aromi.

Hyvää ruokahalua!

Guyism.com -sivun artikkelin voit lukea tästä.

Lähde: IL

 

Kilpailut

Uusimmat