Kokeile tätä reseptiä viikonloppuna: Todella helppo ja rapea leipä

01.02.2013 14:30 - Niina Jokiaho

Yksinkertaisella ohjeella lauantaipäivään saa leivottua herkullisen, rapean ja todella maukkaan leipä. Aikaa kannattaa tosin kannattaa varata normaalia kauemmin.

Rapean herkun salaisuus on pitkässä kohotusajassa ja paistotavassa. Leipätaikina kohotetaan yön yli huoneenlämmössä ja paistetaan kuumassa valurautapadassa.

Tämän vaivattoman ja vaivaamattoman No-Knead Breadin -nimellä kulkevan reseptin kehitti alun perin Jim Lahey. Taikinaa kohotetaan astiassa yli 12 tuntia ja vielä pari tuntia ennen paistamista. Lisäksi leivän paistaminen kestää tunnin.

Jos siis haluat lämmintä leipää aamupäiväksi, tee taikina valmiiksi illalla ja anna se kohota yön ajan. Pitkä kohotusaika saa leipään taivaallisen juurevan maun.

Leipään tarvitset:

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (vehnäjauhot, hiivaleipäjauhot yms. käyvät hyvin)
1,5-2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
4-5 dl kylmää vettä

1. Sekoita astiassa kuivat aineet keskenään, lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata, riittää että ainekset ovat kunnolla sekaisin. Taikina on tässä vaiheessa vielä melko löysää, mutta ei vellimäistä.

2. Peitä astia kelmulla ja siirrä vedottomaan paikkaan huoneenlämpöön kohoamaan 12-18 tunnin ajaksi.

3. Levitä pöydälle jauhoja, kaada taikina pöydälle. Vaivaa taikinaa sen verran, että saat siitä ilmakuplat pois - hyvä tapa on tehdä taikinasta tasainen levy, jolloin kuplat puhkeavat. Käännä taikinalevyn reunat keskustaan, hieman samalla tavalla kuin taittelisit nenäliinan. Ripottele taikinan päälle jauhoja ja kääri liina löyhästi taikinan ympärille. Jätä kohoamaan vielä kahdeksi tunniksi.

4. Laita uuniin valurautapata tai mikä tahansa kannellinen astia (myös kattila käy) ja lämmitä uuni astioineen 225 asteeseen.

5. Ota astia uunista ja kumoa taikina astiaan. Paista leipää kannen kanssa puoli tuntia ja ilman kantta puoli tuntia. Kun leipä on valmis, kumoa se pois astiasta - uskomatonta kyllä, leipä irtoaa astiasta todella helposti. Leipä on kypsä kun sen pohjaa kopautettaessa kuuluu kumea ääni.

Kilpailut

Uusimmat