Yhtään sutta ei saa enää tappaa - luontojärjestöiltä kova kannanotto

18.02.2013 12:00 - Niina Jokiaho

Susi pelottaa ja kiinnostaa - keskustelu suomalaisesta sudesta ja susikannan koosta käy kiivaana.

Lehtien keskustelupalstat ovat viime viikkoina täyttyneet kannanotoista suden puolesta ja vastaan. Susi-iltoja eli erilaisia keskustelutilaisuuksia on järjestetty useita eri puolilla Suomea, lisäksi Sonkajärvellä ja Perhossa tutkitaan luvattomia susientappoja.

Tuoreimman lausunnon mukaan Suomen susikanta on romahtanut, eikä enää kestä enempää tappolupia. Asian esiin nostaneet luonnonsuojelujärjestöt penäävät myös tehokkaampia toimia suden salametsästyksen kitkemiseksi.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tuoreen arvion mukaan Suomessa on enää 120-135 sutta. Kun susi arvioitiin vuonna 2010 erittäin uhanalaiseksi, susia oli sata yksilöä enemmän kuin nyt.

Silti ihmiset kertovat yhä useammin pelosta ja haitoista, joita sudet aiheuttavat. Jos metsästäjän rakas koira joutuu suden hampaisiin, hän miettinee kaksi kertaa lähettääkö lapsensa yksin koulutielle.

Eri tahojen näkemykset sudesta ja eläimeen suhtautumisesta ovat tällä hetkellä erittäin kaukana toisistaan. Siinä missä toinen taho vaatii lisää metsästyslupia, haluaa toinen osapuoli kieltää ne. Susialueilla pihapiirissä liikkuvien susien lopettamiseen vaaditaan tiukka linja - luonnonsuojelujärjestöillä kanta on toinen.

- Ihan tavallinen susikin jättää silloin tällöin jälkensä pihapiiriin tai sen ympäristöön. Tutkimuksissa pihavierailujen on todettu olevan äärettömän harvinaisia. Silti arinkin yksilö saattaa tulla tuomituksi ongelmalliseksi pihasudeksi, kun se liikkuu pimeällä pihapiirissä, kertoo Luonto-Liiton susiryhmän Sami Lyytinen.

 

Kilpailut

Uusimmat