Paavi ei saa palkkaa ja 5 muuta yllättävää faktaa katolisen kirkon johtajasta

13.03.2013 12:59 -

Vatikaanissa on äänestetty tällä viikolla uudesta paavista. Paavius on ikivanha instituutio, jonka kaikki yksityiskohdat eivät ole suuren yleisön tietoisuudessa.

Paaviksi valitaan yllätysnimi
Yleensä julkisuudessa eniten esillä olleet paaviehdokkaat eivät tule valituksi. Seuraava paavi on todennäköisesti kotoisin Euroopasta tai Etelä-Amerikasta.

Timo Soinista voi tulla paavi
Timo Soini on roomalais-katolinen mies, joten hän täyttää ainoat vaatimukset paavin virkaan. Paavin ei tarvitse olla kardinaali eikä edes pappi – yleensä näin tosin on.

Paavi ei voi tehdä virheitä
Paavia pidetään erehtymättömänä. Lisäksi hänen toimintojaan valvoo erityinen kontrollijärjestelmä.

Paavi ei saa palkkaa
Paavilla ei ole kiinteätä palkkaa, mutta hänellä on käytettävissään kaikki katolisen kirkon resurssit. Paavi valitsee virka-asuntonsa kaluston oman makunsa mukaisesti Vatikaanin museoiden varastoista.

Paavi on Vatikaanivaltion yksinvaltias
Sen lisäksi, että paavi johtaa katolista kirkkoa, hän on myös Vatikaanivaltion johtaja. Hän käyttää Vatikaanissa lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovaltaa.

Paavi voi olla paha
Osaa paaveista pidetään pahoina paaveina. Sellaisena pidetään muun muassa Aleksanteri VI:ta, joka sai useita lapsia paavina ollessaan. Hänen henkilökohtaista moraaliaan pidettiin siten huonona. Hyviksi paaveiksi kutsutaan puolestaan niitä paaveja, jotka ovat erityisen kansanomaisia. Sellainen oli muun muassa Johannes XXIII, joka oli aina hymyilevä, humoristinen paavi.

Lähde: Tampereen yliopiston historian dosentti Jussi Hanska, haastateltu Radio Cityllä 14. maaliskuuta

Kilpailut

Uusimmat