IS: Varastetut pyörät käyvät kaupaksi netissä – myös ostaja voi syyllistyä rikokseen

25.07.2013 12:30 - Katariina Näreaho

Suomessa on varastettu yli 50 000 polkupyörää reilun 2,5 vuoden aikana, kirjoittaa Ilta-Sanomat. Suuri osa näistä päätyy nettiin myyntiin.

Netin kirpputoreilta ja huutokaupoista löytyy lukuisia polkupyöriä. Osa näistä on omistajien itse myyntiin lattamia, mutta valitettavasti osa pyöristä on varastettua tavaraa. Poliisin mukaan nettiaika on tehnyt varastetun tavaran myynnistä yhä helpompaa.

- Mitä suositumpi kauppafoorumi, sitä todennäköisempää on, että siellä on myös varastettua tavaraa, rikoskomisario Jouko Niskanen Helsingin poliisista kertoo Ilta-Sanomille.

Epäilyttävistä myyjistä tulee toistuvasti ilmoituksia poliisille. Heidän nappaamisensa on kuitenkin haastavaa, vaikka tutkinnollisesti heidän jäljilleen pääseekin melko helposti. Usein sivustolle vaaditaan kirjautumista, jolloin myyjästä jää jälkiä. Poliisilla on myös muita keinoja varkaiden kiinni saamiseksi, mutta ne pidetään salassa.

Niskanen muistuttaa, että myyjien lisäksi ostajilla on vastuunsa. Varastettua tavaraa tietoisesti ostava henkilö voi syyllistyä kätkemisrikokseen.

- Aina löytyy myös ostajapuolelta epärehellistä ainesta. Haetaan halvalla hyvää tavaraa, eikä välitetä pyörän alkuperästä. Varastetun ostaminen ruokkii perusrikollisuutta, Niskanen huomauttaa.

Vorojen suosikkipyörä on vuosi vuodelta Helkaman Jopo. Kun kaupassa uuden Jopon hinta on 300 eurosta ylöspäin, nettikirpputoreilla sellaisen voi saada alle 100 eurolla.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat